Spring naar de content

Op zoek naar een nieuwe tafel? Kies duurzaam hardhout

Hardhout is eeuwig populair als materiaal om meubelen van te maken. Het heeft een opvallend, luxe uiterlijk, het is stevig en heeft daarnaast ook een natuurlijke look. Van hout kun je van alles maken, van een ronde tafel tot een wandkast. Je integreert het naadloos in de nieuwste interieurtrends en meubelmode.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Steeds vaker klinkt echter de vraag of het gebruik van hardhout wel goed voor het milieu is. Hardhout is afkomstig van (doorgaans tropische) loofbomen, die niet altijd even verantwoord gekapt worden in bossen aan de andere kant van de wereld. Gelukkig kan het ook duurzaam. Mangohout is een voorbeeld van een duurzame hardhoutsoort waar er bij de kap geen wild bos verloren gaat. Maar wat maakt nou juist mangohout zo’n duurzame houtsoort?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bijproduct

Mangohout kan gezien worden als het bijproduct van de mangoteelt. De mangoboom wordt namelijk niet per se gekweekt voor zijn hout, maar juist voor zijn vruchten. Op een mangoplantage is er sprake van een duidelijk verloop: wanneer een boom te oud wordt om voor de boer nog interessant te zijn, wordt die gekapt om er een jonger boompje voor in de plaats te zetten. Het sterke hout van de boom gaat natuurlijk niet verloren. Dat wordt naar de meubelfabriek gebracht om het te laten verzagen tot planken. Vervolgens kan er van alles van worden gemaakt, van eettafels tot een mangohout dressoir.

Sterk hout

Mangobomen kwamen van oorsprong voor in Zuidoost-Azië, maar groeien tegenwoordig in warme gebieden over de hele wereld, van Australië tot Spanje en India. Haal je een meubel van mangohout in huis, dan weet je dus zeker dat daar geen wild bos voor verloren is gegaan. Omdat mangohout tropisch hardhout is, is het sterk en kan het tegen een stootje. Een meubel dat van de houtsoort gemaakt is zal dan ook niet snel beschadigen, en gaat lang mee. Ook dat is duurzaam: je hoeft niet snel een nieuw meubel in huis te halen om het te vervangen.

Houd je hout lang mooi

Wil je ervoor zorgen dat je meubel nog langer meegaat, dan doe je er natuurlijk goed aan het goed te onderhouden. Neem stof eens in de zoveel tijd af met een licht vochtige doek zonder scherpe stiksels, en ruim gemorst eten en drinken zo snel mogelijk op. Merk je dat je hardhouten tafel na jaren toch wat dof begint te worden, behandel hem dan met een speciale houtolie. Mangohout kun je ook met een likje bijenwas een opknapbeurt geven. Test dit altijd wel even uit op een onzichtbaar stukje van je meubel: het kan namelijk wat donker uitvallen.