Spring naar de content

Heftruckcertificaat zou misschien wel verplicht moeten worden

Hoewel het aantal bedrijfsongevallen in Nederland een dalende trend verloopt, kennen nog altijd tientallen ongelukken een dodelijk afloop. Zorgwekkend!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Kleine aanpassingen kunnen er in sommige gevallen toe leiden dat de kans op een bedrijfsongeval met dodelijke afloop sterk vermindert. Denk bijvoorbeeld aan het zeer regelmatig aanbieden van een BHV- en EHBO-cursus aan medewerkers, zodat adequaat en snel gehandeld kan worden in het geval van een ongeluk. Een ander voorbeeld: laat medewerkers een heftruckcertificaat halen, wanneer zij regelmatig op de heftruck rijden binnen een loods, magazijn of bijvoorbeeld op de werkplaats. In tegenstelling tot de code 95 voor beroepschauffeurs op de vrachtwagen, is dat laatste op dit moment gek genoeg nog niet verplicht. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Heftruckcertificaat brengt medewerkers nodige vaardigheden bij 

Het besturen van een heftruck hoeft in de basis niet ingewikkeld te zijn. In het bijzonder, wanneer men eerder ook al een autorijbewijs gehaald heeft. Toch is het sterk aan te raden om medewerkers hun heftruckcertificaat te laten behalen, voordat zij de heftruck op de werkplaats besturen. Het verkleint de kans op bedrijfsongevallen aanzienlijk. Op dit moment mag een medewerker, zelfs zonder enig rijbewijs, een heftruck bedienen. Prettig aan cursussen voor het behalen van een heftruckcertificaat is het feit, dat dit al binnen één dag kan bij verschillende opleiders. Geef je medewerkers een dagje vrij, om hen dit certificaat te laten halen. 

Basiskwalificatie voor beroepschauffeurs

Waar het behalen van een heftruckcertificaat niet verplicht is om een heftruck te mogen bedienen, is het behalen van een code 95 basiskwalificatie wel vereist naast een vrachtwagenrijbewijs. Dat is best opvallend! In de basis is deze code 95 basiskwalificatie niets meer dan een opfriscursus. Immers, het besturen van een vrachtwagen of bus leert men tijdens het behalen van het rijbewijs zelf. De code 95 basiskwalificatie verloopt eens per vijf jaar, waarna deze opnieuw gehaald moet worden door de chauffeur. Het gaat om een combinatie van praktijk- en theoretische vakken. In totaal neemt het behalen van deze basiskwalificatie zo’n 35 uur in beslag. 

Bestuurder heftruck moet deskundig zijn 

Hoewel het behalen van een heftruckcertificaat geen vereiste is om een heftruck te mogen besturen, wordt van de werkgever wel verwacht dat deze uitsluitend deskundig personeel inzet op de heftruck. Het maakt dat werkgevers voor een lastig dilemma staan; op welke manier kan ik inschatten of een beginnende collega deskundig genoeg is om de heftruck veilig te kunnen besturen met een minimale kans op een bedrijfsongeval? Om dit dilemma uit de weg te gaan is het raadzaam ieder personeelslid die de heftruck bedient een heftruckcertificaat te laten behalen, in lijn met de verplichte code 95 voor beroepschauffeurs. Overigens is een werkgever te allen tijde verplicht een werknemer een veilige werkplek te garanderen. Dat geldt niet alleen voor de heftruckbestuurder, maar misschien nog wel belangrijker; voor diens collega’s.