Spring naar de content
bron: anp

De volgende onzinnige transwet zit alweer in de pijplijn

Het is onduidelijk of in Nederland op enige schaal homogenezing plaatsvindt, er zijn ook geen aanwijzingen dat transmensen met conversie te maken hebben, en daarom komt er een wet tegen homogenezing en transconversie. De enige plek waar dit voor logica kan doorgaan is de vierkante kilometer genaamd Binnenhof, schrijft Jan Kuitenbrouwer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

HP/De Tijd en ondergetekende kregen vorige week een royaal compliment van Martin Sommer, politiek columnist van de Volkskrant. Hij verwonderde zich over de oorverdovende stilte rond de nieuwe Transgenderwet, die dezer dagen wordt besproken in de Tweede Kamer. Als er in Nederland één politiek thema is dat altijd garant heeft gestaan voor een levendig debat, dan is het de medische ethiek. Abortus, euthanasie, voltooid leven, het zijn de blockbusters in het nationale gewetenstheater. Zoals Sommer schreef wordt het wijzigen van je wettelijke geslacht door deze nieuwe wet net zoiets als het doorgeven van een adreswijziging, best een omwenteling, en toch heerst rond het Binnenhof de stilte van het graf.

Op een paar uitzonderingen na tonen de media ook weinig belangstelling voor het onderwerp, systematische aandacht krijgt het alleen hier, op HP/De Tijd. In een doorwrochte beschouwing door Renate van der Zee, een aantal stukken van mij en sinds woensdag ook een bijdrage van D66-Kamerlid Lisa van Ginneken. Van Ginneken is transvrouw en een groot voorstander van deze wetswijziging. Zij is ongetwijfeld goed ingevoerd in de materie, maar haar stuk maakt een wat plichtmatige indruk en voegt niets toe aan de tot nu toe gewisselde argumenten. Logisch misschien, naar verluid is deze wet een hamerstuk, dus waarom zou je er nog veel politieke adrenaline aan besteden?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap