Spring naar de content
bron: anp

Theo van Gogh: ‘In mijn volgende leven hoop ik een zwangere vrouw te zijn’

Bent u monogaam? Lijkt u op uw moeder? Wanneer was u het gelukkigst? Het is een greep uit de intieme en onthullende vragen – gebaseerd op de questionnaire van Marcel Proust – die ruim achthonderd Nederlanders sinds 1997 hebben beantwoord in de rubriek ‘Zelfportret’ in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In het deze week verschenen boek Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders zijn de negentig beste, verrassendste, inspirerendste zelfportretten geselecteerd en in chronologische volgorde gezet. Op onze website lichten we zes bijzondere edities uit. Theo van Gogh onderwierp zichzelf op 4 juni 2004 – vijf maanden voordat hij werd vermoord – aan de vragenlijst.

Wat is uw huidige gemoedstoestand? 
Bedolven onder voorspoed. 

Wie zijn uw helden? 
Ik ken er maar één: Ebru Umar, de correspondente Allochtonië van mijn site. Ebru laat zich niet intimideren en niet misbruiken als troetelallochtoon De ideale medelander. 

Aan wie ergert u zich? 
Aan politici die beweren dat ze ‘de boel bij elkaar’ willen houden terwijl ze met de pet in de hand belet vragen bij religieuze fascisten. 

Lijkt u op uw moeder? 
Uiterlijk niet – zij is mager – maar wel innerlijk. Mijn moeder werd en wordt gedreven door een groot gebrek aan respect voor boven-ons-gestelden. 

Wat zijn uw dagdromen? 
M’n hele leven mogen doorbrengen op filmsets. 

Wat is uw grootste angst? 
Dat ik me verveel. 

Bidt u weleens? 
Als predikant van de nihilistische gemeente kom ik daar zelden aan toe. 

Hebt u ooit een mystieke ervaring gehad
Ik heb ‘ns na twintig jaar een ex gebeld, om te vragen hoe het ermee was. Vijf dagen later was ze dood; hersentumor. Haar zus vertelde me dat ze heel blij was iets van me te horen, alsof ze haar leven nu kon afronden. Is dat mystiek? 

Bent u aantrekkelijk? 
Ik ben de lelijkste man die ik ken, maar in contacten met het zwakke geslacht heeft dat me nooit weerhouden. 

Wat is uw definitie van geluk? 
Op de set een dwerg hebben rondlopen met een asbak op haar hoofd, bevestigd met een feestlint onder haar kin, een wandelende asbak als het ware. Af en toe pijpt zij mij op magistrale wijze. 

Lees het gehele interview in Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders, samengesteld door Felix Huygen en Nick Muller.