Spring naar de content
bron: matthias giesen

Veiligheid tegen iedere prijs

Overal dreigt gevaar, en in het Westen willen we dat zo veel mogelijk uitbannen, ook als de wereld door deze controledrang aan betekenis verliest. Filosoof en docent integrale veiligheidskunde Gerben Bakker over de nadelen van deze collectieve fixatie: ‘We zijn eerst een risico en daarna pas vrijdenkende subjecten.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bina Ayar

Misschien waren we nooit veiliger dan nu, toch is de laatmoderne mens vooral bang. Want of het nu gaat om het klimaat of volksgezondheid, er dreigt continu gevaar. Sommigen spreken van de opkomst van de angstige klasse, mensen die koste wat het kost elk risico willen uitbannen. De ene helft is bang voor pandemieën, anderen vrezen de totalitaire wereldregering. Het klimaat is urgent, complotdenkers zijn een gevaar voor de volksgezondheid, sociale media zijn onveilig, en het dagelijkse leven wordt gekenmerkt door voortdurende bedreigingen die moeten worden weggenomen via maatregelen of technische oplossingen. 

De fixatie op veiligheid is ook niet zonder gevaren, schrijft filosoof Gerben Bakker in zijn boek Dansen met de Hydra. Het veiligheidsgeloof verdringt andere waarden en gaat ten koste van onze eigen weerbaarheid en die van onze omgeving. Kunnen we anders omgaan met verlangen naar veiligheid? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap