Spring naar de content
bron: ilja keizer

Fidan Ekiz: ‘Ik erger me aan mensen die zichzelf als progressief zien, maar je niet steunen wanneer het gaat om zaken als vrijheid van meningsuiting’

Bent u monogaam? Lijkt u op uw moeder? Wanneer was u het gelukkigst? Het is een greep uit de intieme en onthullende vragen – gebaseerd op de questionnaire van Marcel Proust – die ruim achthonderd Nederlanders sinds 1997 hebben beantwoord in de rubriek ‘Zelfportret’ in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In het boek Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders zijn de negentig beste, verrassendste, inspirerendste zelfportretten geselecteerd en in chronologische volgorde gezet. Op onze website lichten we zes bijzondere edities uit. Tristan Theirlynck legde de vragenlijst op 1 december 2020 voor aan Fidan Ekiz.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik voel me fijn. Na twee maanden uitzendingen kan ik nu even meer tijd met mijn kind doorbrengen. Zo’n dagelijkse show is als een marathon rennen. Ik stond lang ‘aan’, maar nu kan ik even de balans opmaken, rustig aan doen. Moeilijk is dat niet met corona! Verder maken we nu een podcast met Renze, en ben ik aan het schrijven.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Wat is de beste plek om te wonen?

Rotterdam. Ik ben er ook echt reclame voor aan het maken. Ik heb lang in Istanbul gewoond, en die sfeer, het saamhorigheidsgevoel en de ziel van de stad voel ik ook in Rotterdam. In Amsterdam kan je anoniemer wonen, maar ik houd van het dorpsgevoel om me heen. 

Wie zijn uw helden?

Mijn moeder en vader, door hun kracht en offers om ons het leven te geven wat ze ons hebben gegeven. En Sonja Barend. Ik houd van alles aan die vrouw. Ze is gewoon geweldig: uitgesproken, sterk, en mooi. Datzelfde heb ik met Khadija Arib, en de Italiaanse journaliste Oriana Fallaci. Veel vrouwen!

Aan wie ergert u zich?

Mensen die zichzelf als progressief zien, maar je niet steunen wanneer het gaat om zaken als vrijheid van meningsuiting. Ik wil geen namen noemen, maar het zijn mensen die een podium kunnen pakken, maar je in plaats daarvan gaan tegenwerken, framen en demoniseren. Daar heb ik een gruwelijke hekel aan. Als ik in gesprek ga, ben ik opzoek naar verbindingspunten, maar die social justice warriors zijn niet bereid naar je te luisteren. 

Lijkt u op uw moeder?

Zeker. Mijn moeder is voor de duivel niet bang. Ze liep op haar vijftiende al met een geweer naar de waterbron om haar tantes te beschermen. Die is echt onverschrokken, passievol en vurig, dat ben ik ook.

Lijkt u op uw vader?

Ook. Van mijn vader heb ik meer de ratio: het debatteren, de discipline en verantwoordelijkheid. Nou zijn dat wel alleen de goede dingen die ik noem! Ik heb ook het korte lontje van mijn vader. 

Gelooft u in God?

Als die vraag mij wordt gesteld, zie ik de gezichten van mijn ouders voor me, haha! Ik geloof wel dat er iets is. Ik vind het misplaatst en arrogant om te beweren dat wij de enigen zijn.

Lees het gehele interview in Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders, samengesteld door Felix Huygen en Nick Muller.

Onderwerpen