Spring naar de content

Pim Fortuyn: ‘Ik wil nog één keer vlammen, zowel in mijn werk als in de liefde’

Bent u monogaam? Lijkt u op uw moeder? Wanneer was u het gelukkigst? Het is een greep uit de intieme en onthullende vragen – gebaseerd op de questionnaire van Marcel Proust – die ruim achthonderd Nederlanders sinds 1997 hebben beantwoord in de rubriek ‘Zelfportret’ in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In het boek Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders zijn de negentig beste, verrassendste, inspirerendste zelfportretten geselecteerd en in chronologische volgorde gezet. Op onze website lichten we zes bijzondere edities uit, waaronder deze met Pim Fortuyn van 9 juni 2000, opgetekend door Bert Bukman.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Contemplatief. Mijn moeder is twee maanden geleden gestorven, en dat confronteert me met mijn eigen sterfelijkheid. Ik dacht altijd dat ik tijd genoeg had, maar dat denk ik niet meer. Ik dacht dat ik de regie van mijn leven in eigen handen had, dat denk ik ook niet meer.

Aan wie ergert u zich?

Aan burgemeester Mans van Enschede. Hij vertikt het om woorden van schaamte en spijt te spreken, hij vertikt het om verantwoordelijkheid te nemen voor de ramp die in zijn gemeente is gebeurd. Daarmee is hij een typische bestuurder van deze tijd.

Lijkt u op uw moeder?

Van mijn moeder heb ik het analyserende, van mijn vader het romantische.

Wat zijn uw dagdromen?

Minister-president van Nederland zijn. Voor de compassie, de begeestering en de betrokkenheid die nu volstrekt ontbreken.

Wat is uw grootste angst?

Doodgaan zonder mijn emotionele en maatschappelijke ambities te hebben gerealiseerd. Ik wil nog één keer vlammen, zowel in mijn werk als in de liefde.

Bidt u wel eens?

Ik bid als ik wanhopig ben, tot Maria. Ik vraag om verlossing en die krijg ik ook. Verlossing is het aanvaarden van de wanhoop.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Op het strand van Kos, ook weer in zo’n moment van wanhoop. Ik liep op het strand, ik zag een struik, en plotseling was die struik het brandende braambos uit de bijbel. Ik voelde me deel van een groter geheel, de grens tussen mijzelf en mijn omgeving vervaagde. Het was het begin van een wending in mijn leven.

Bent u aantrekkelijk?

Voor veel mensen wel, ja. Ik mag niet klagen over een gebrek aan belangstelling, ook van vrouwen trouwens. Maar in relaties word ik vaak als beangstigend ervaren, ‘van hem gaat zo’n kracht uit, wat blijft er nog voor mij over’.

Lees het gehele interview in Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders, samengesteld door Felix Huygen en Nick Muller.

Onderwerpen