Spring naar de content

Linda de Mol: ‘Ik schaam me voor mijn rijkdom’

Bent u monogaam? Lijkt u op uw moeder? Wanneer was u het gelukkigst? Het is een greep uit de intieme en onthullende vragen – gebaseerd op de questionnaire van Marcel Proust – die ruim achthonderd Nederlanders sinds 1997 hebben beantwoord in de rubriek ‘Zelfportret’ in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In het boek Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders zijn de negentig beste, verrassendste, inspirerendste zelfportretten geselecteerd en in chronologische volgorde gezet. Op onze website lichten we zes bijzondere edities uit, waaronder deze met Linda de Mol van 27 mei 2005, opgetekend door Renate van der Zee.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Onrustig. lk heb graag de zaken op een rijtje, maar door alles wat er gebeurt rond de nieuwe zender van mijn broer (de zender Talpa van John de Mol – red.), weet ik nog niet wat ik in het nieuwe seizoen ga doen. Dan denk ik al gauw: het gaat niet lukken. 

Wie zijn uw helden?

Vrouwen die topposities bekleden zonder dat ze halve kerels worden. En daarvan zie je er steeds meer. 

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die eindeloos zeuren over dingen die ze zelf kunnen veranderen. En aan de grachtengordelmentaliteit: laatdunkend doen over alles wat commercieel is, maar toch graag een graantje meepikken. 

Lijkt u op uw vader?

Ja. Ik heb zijn steile haar, zijn drive en ongeduld. 

Wat is uw grootste angst?

Neerstorten met een vliegtuig. Ik heb veel rotvluchten gehad, drie keer een noodlanding meegemaakt, en de enige keer dat ik met een Concorde vloog, moesten we wegens technische mankementen halverwege terug. 

Bidt u weleens?

Ja, voor iedere vlucht. En elke avond als ik bij mijn slapende kinderen ga kijken, sla ik een kruisje. 

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Ja. Drie jaar geleden is mijn nichtje, met wie ik heel close was, overleden. Met kerst zijn we met de hele familie naar Davos gegaan, waar ze altijd ging skiën. We gingen naar de nachtmis waar zij ook elk jaar heen ging. En toen zag ik haar haarscherp voor me. 

Waar schaamt u zich voor?

Voor mijn rijkdom en voor het feit dat ik zo vaak mazzel heb. 

Bent u monogaam?

Nu wel. Ik ben het niet altijd geweest. Ik vind verliefd zijn erg leuk, dus dat was altijd verleidelijk.

Lees het gehele interview in Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders, samengesteld door Felix Huygen en Nick Muller.