Spring naar de content
bron: pexels

Waarom wel of geen uitvaartverzekering afsluiten?

Een groot deel van de Nederlanders beschikt over een uitvaartverzekering; driekwart van de mensen in Nederland is verzekerd tegen kosten bij een begrafenis of crematie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Of een uitvaartverzekering nodig is, hangt vooral af van je financiële situatie. Voor de één is het prettig om de zekerheid te hebben om goed verzekerd te zijn, terwijl de ander een goed gevuld spaarpotje heeft voor dergelijke kosten. Waarom je wel of niet een uitvaartverzekering moet afsluiten, lees je in dit artikel.

Voor wie is een uitvaartverzekering aan te raden?

Een begrafenis of crematie is niet goedkoop. De kosten hiervoor kunnen al gauw oplopen wanneer je rekening moet houden met het aanschaffen van een kist, het inhuren van de uitvaartverzorger en het laten drukken en versturen van de rouwkaarten. Met een uitvaartverzekering heb je de zekerheid dat er geld is voor dergelijke kosten. Het kan per persoonlijke situatie verschillen hoeveel geld je nodig hebt voor een crematie of begrafenis. Sommige mensen vinden het fijn om een uitvaart te hebben zonder te veel poespas, terwijl anderen willen uitpakken met muziek en aankleding.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Wat veel Nederlanders niet weten, is dat een uitvaartverzekering voor en door vrijwel iedereen kan worden afgesloten. Er zijn verzekeringen voor baby’s, kinderen, volwassenen en senioren. Waar je op moet letten, is dat er een maximale leeftijd is voor het afsluiten van zo’n verzekering. In de meeste gevallen kun je tot een leeftijd van 70 jaar een uitvaartverzekering nemen. Ook moet je letten op de verschillende soorten verzekeringen die je af kunt sluiten, zodat je de juiste uitvaartverzekering voor jouw wensen kiest.

Manieren om je uitvaart te financiëren

Het zijn met name jongeren die nog niet nadenken over het regelen van de financiën omtrent hun uitvaart. Natuurlijk is dat niet zo vreemd, maar het kan zeker geen kwaad om enkele zaken geregeld te hebben. Op die manier hoeven je nabestaanden zich geen zorgen te maken over de kosten van een crematie of begrafenis. Er zijn drie manieren om je uitvaart te betalen:

  • Je kunt ervoor kiezen om geld opzij te zetten voor je uitvaart. Als je voldoende geld hebt gespaard, kun je dat hiervoor gebruiken. Het is belangrijk om hierbij te bekijken hoeveel geld je nodig denkt te hebben voor je uitvaart zodat je op tijd kunt beginnen met sparen.
  • Wat je ook kunt doen, is een uitvaartverzekering nemen. Tegen een laag bedrag per maand verzeker je jezelf voor de kosten die komen kijken bij een uitvaart. De meeste mensen in Nederland kiezen hiervoor, omdat je op die manier de zekerheid hebt dat het goed geregeld wordt wanneer je overlijdt.
  • Tot slot heb je nog de keuze voor een overlijdensrisicoverzekering. Dat is een verzekering die een bedrag uitkeert wanneer je komt te overlijden voor een bepaalde datum. Een overlijdensrisicoverzekering is meestal gekoppeld aan een hypotheek, maar dit is niet verplicht.

In het ergste geval kan een uitvaart worden geregeld door de gemeente. Dat is het geval wanneer er op het moment van overlijden geen nabestaanden bekend zijn of wanneer niemand geld heeft om de uitvaart te financiëren. De meeste mensen willen het niet zo ver laten komen. Mocht hier toch sprake van zijn dan is de gemeente verplicht om dit te doen.

Uitvaartverzekering in de meeste gevallen alsnog handig

Het feit dat ongeveer 75% van de Nederlanders alsnog over een uitvaartverzekering beschikt, zegt al genoeg over hoe handig zo’n verzekering is. Een pot met spaargeld is natuurlijk altijd handig om achter de hand te hebben. Dat geld wat je spaart kun je echter ook gebruiken wanneer je nog leeft. Aan een uitvaartverzekering ben je immers maar een klein bedrag per maand kwijt. Daar krijg je uiteindelijk duizenden euro’s voor uitbetaald wanneer het nodig is. Daarnaast zijn er nog andere voordelen te ontdekken aan een uitvaartverzekering, zoals:

  • Een uitvaartverzekering betaalt altijd uit, aangezien iedereen met zo’n verzekering op een dag dood zal gaan.
  • Je hebt zelf de keuze hoe hoog het verzekerde bedrag is dat je uiteindelijk uitbetaald krijgt.
  • Bij een uitvaartverzekering bepaal je zelf naar wie het geld wordt uitgekeerd. Zo weet je zeker dat het geld bij de juiste persoon terecht komt.
  • Je nabestaanden hoeven met een uitvaartverzekering niets te betalen voor je uitvaart.
  • Tot slot kun je in een uitvaartverzekering alvast je wensen omtrent je uitvaart vastleggen.

Kort samengevat is een uitvaartverzekering in vrijwel alle gevallen alsnog handig om te hebben. Des te eerder (en jonger) je zo’n verzekering afneemt, des te lager de maandpremie voor een uitvaartverzekering is.