Spring naar de content
bron: shutterstock

Op zoek naar superpoep

De samenstelling van onze darmflora blijkt grote invloed uit te oefenen op onze gezondheid. Goede bacteriën versterken ons immuunsysteem en verkleinen de kans op onder meer overgewicht, diabetes en kanker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

Bacteriën leven met ons samen op en in ons lichaam, onder meer op onze huid, bij vrouwen in de vagina, en vooral in groten getale in ons maagdarmstelsel. Recent onderzoek toont in toenemende mate het belang van deze micro-organismen aan voor de preventie van ziekten, en zeer recent ook hun mogelijke rol bij het genezen van chronische ziekten, waaronder obesitas tot zelfs kanker. Wetenschappers zijn op zoek naar de bacteriën die hierbij belangrijk zijn en kijken bij welke mensen deze bacteriën kunnen worden geïsoleerd uit hun ontlasting, om die aan andere mensen te kunnen toedienen. 

Het is al langere tijd bekend dat bepaalde bacteriën op de huid en in de vagina kunnen beschermen tegen infecties. Ook weten we dat bacteriën die als zogenaamde probiotica worden verkocht in bijvoorbeeld yoghurt of als supplementen kunnen helpen bij het voorkomen en bestrijden van darmirritaties. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap