Als het middel veel erger is dan de kwaal
Ziek worden door medicatie, nieuwe kwalen krijgen door pillen – het gebeurt vaker dan gedacht. Ondertussen zijn de meeste huisartsen en specialisten hier niet alert op. Ze zoeken de oorzaak vaak elders en schrijven extra pillen voor om de nieuwe klachten te bestrijden. ‘Weten wij artsen wat we doen? Nee, géén idee.’
Op een dag in juni 1995 gaat de dan 18-jarige Ewout Kattouw naar zijn huisarts. Hij heeft sombere buien en al langer voelt hij zich op zijn werk niet goed thuis tussen zijn collega’s. Licht ontgoocheld staat hij een kwartiertje later weer buiten, met in zijn broekzak een recept voor antidepressiva. “Ik dacht dat ik een verwijzing zou krijgen voor gesprekken met een psycholoog,” vertelt hij er nu over. “Maar het was midden jaren negentig, de glorietijd van de antidepressiva, die vrijwel geen bijwerkingen zouden hebben. Mijn huisarts zei: ‘Er is een nieuw middel waar goede resultaten mee zijn. Door Efexor (venlafaxine – red.) ga je je vast veel beter voelen.’”
Was dat maar waar. In een mum van tijd voelt Ewout zich buitengewoon ziek, verward, en komt hij – en dat is nieuw – nauwelijks meer in slaap. Ook flitsen er voor het eerst in zijn leven suïcidale gedachten door zijn hoofd. Een psychische inzinking, zo lijkt het. Niemand legt echter een link met de pillen die hij slikt. Integendeel, de huisarts geeft hem een hogere dosis antidepressiva, en hij krijgt er slaapmedicatie en kalmeringstabletten bij. Desondanks gaat zijn psychische conditie steeds verder achteruit en hij wordt verwezen naar de Riagg. Daar krijgt Ewout, de jongeman die een paar weken eerder nog met sombere buien naar de huisarts ging, het stempel ‘pre-psychotisch’. De psychiater schrijft hem antipsychotica voor.
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap