Spring naar de content
bron: anp

Parlement in de schaduw

Maandelijks houdt het Europees Parlement zitting in Straatsburg. HP/De Tijd ging erheen en proefde de sfeer. Hoewel EU-landen met corona, de Green Deal en Oekraïne nu veel meer gezamenlijk optreden, blijft de aandacht voor de Unie beperkt. ‘Het ligt niet aan desinteresse, maar aan de complexiteit.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Schalekamp

12.03. Precies op tijd glijdt de extra lange TGV uit Brussel station Straatsburg binnen. Een chartertrein, een kaartje kun je er niet voor kopen. De deuren zwenken open en perron vier stroomt vol met mannen in pak, vrouwen veelal keurig gerokt en goed gekapt, rolkoffers, laptoptassen, geroezemoes in alle talen: het is weer zover, het Europees Parlement houdt deze week zitting in de stad. Op het stationsplein staat de stoet bussen klaar om af te reizen naar het quartier européen, een paar kilometer buiten het centrum.

Kapper Hassan, in zijn salon tegenover het station, doet het allemaal weinig. “O, zijn ze er weer?” De oorlog, die is pas belangrijk. En nee, hij ziet geen extra klanten, terwijl je voor knippen & scheren al met 13 euro klaar bent. Dat is anders voor de hotels, die draaien die week volle bak, de prijzen aangepast. Ook de restaurants doen uitstekende zaken. Au Crocodile bijvoorbeeld, een serveerster hangt net het lunchmenu in een deftig glazen kastje naast de voordeur. Ziet er lekker uit, veel gerechten met truffels, 52 euro, plus 26 euro voor een wijnarrangementje. De keuken had eens drie Michelin-sterren, maar nu nog eentje. Hele week volgeboekt. Wat dat Europees Parlement nou precies doet? Ik kan het u niet vertellen, monsieur. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap