Spring naar de content

Dit zijn de travel trends van 2022

Met het verdwijnen van de maatregelen en het openstellen van de grenzen wordt er weer gereisd. En dat brengt nieuwe trends en ontwikkelingen met zich mee. Langzaam reizen, alleen op pad gaan en overnachten op bijzondere, unieke en vaak hoogwaardige plekjes zijn dé grote opkomende trends en ontwikkelingen die 2022 vorm gaan krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Volgens Ingmar Bruinsma, oprichter van WaarOvernachtenIn.nl, een grote hotelsite, zijn verschillende trends al voor de corona crisis opgekomen maar zijn deze vertraagd door alle beperkingen op reizen. “Unieker en boutique overnachten zijn overigens dingen die juist door het Coronavirus zijn opgekomen. De reizigers hebben de luxe en het gemak van meer eigen ruimte tijdens de vakantie ontdekt en vol liefde omarmd”.

Slow travel

Met de herintroductie van de nachttreinen naar Venetië, Wenen en verder en de steeds beter wordende dag verbindingen naar Frankrijk, Spanje & Italië begint ook internationaal treinreizen aan een revival. Het grote nadeel van die treinreis? Ten opzichte van het vliegtuig ben je een stuk langer onderweg.

De trein brengt je vaak van stad tot stad en zeker bij lange directe reizen hoef je helemaal niet in te leveren op comfort. Een lekkere stoel, aanwezige catering voor hapjes, drankjes en zelfs een cocktail en natuurlijk een prachtig uitzicht. Sommige internationale routes hebben de mooiste uitzichten.

Reizigers omarmen die treinreis tegenwoordig steeds vaker als onderdeel van de reis, in plaats van alleen de manier om er te komen. Daarmee wordt een stedentrip ineens een stuk langer maar is de intensiteit van de reis en daarmee het reisgeluk ook stukken groter.

Solo travel

Alleen op reis gaan is in 2022 nog populairder aan het worden. Op eigen gemak, tempo en met niemand rekening te houden op vakantie gaan is voor sommigen een nachtmerrie maar steeds meer reizigers ontdekken de enorme vrijheid en quality time die dit biedt. 

Het is niet voor iedereen geschikt en je moet van te voren zeker een beetje research doen om te kijken wat je wil gaan doen. “Zelf vind ik het heerlijk” aldus Bruinsma. “In je eentje bepaal je alles zelf en kun je je eigen tijd indelen. Een beetje werken, beetje relaxen en een beetje vakantie vieren. De perfecte combinatie!”.

Boutique travel

De groei van boutique hotels was al explosief vóór de corona crisis en die crisis met al haar beperkingen heeft laten zien wat de waarde en het comfort is van extra grote en luxe hotelkamers en andere plekken om te verblijven. Meer eigen space is immers lekker, vooral als je tijdens je vakantie juist meer tijd doorbrengt in die space.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De luxere en vaak bijzonder ingerichte boutique hotels springen in op die ontwikkeling. Kamers met een eigen zwembad, een dakterras of zelfs een eigen wellness concept zijn tegenwoordig niet meer zo uniek als ze waren.

Bucket list travel

Dankzij de stevige beperkingen op reizen en omdat reizigers zich steeds bewuster worden dat reizen een ecologische footprint heeft (en reizen dus op veel meer waarde wordt geschat dan voorheen) is het zogenaamde ‘bucket list travel’ enorm populair geworden.

Met een stevig reisbudget in de portemonnee (want 18 maanden niet kunnen reizen zorgt voor een mooie spaarpot) wordt er gezocht naar reizen die veel unieker zijn dan voorheen. Niet meer ‘gewoon naar de zon’ maar een once in a lifetime ervaring die aansluit bij een droom of wens bestemming van de reiziger.

Een rondreis in Zuid Amerika met als highlight Machu Picchu, de unieke oude stad Petra in Jordanië of een unieke Nijlcruise van meerdere weken vol tempels, historie en lokaal eten zijn ineens heel erg in trek. En bovenal nog erg rustig. ‘Geen rijen en drukte; dus ga nu, want straks is het weer overvol, helaas’.