Spring naar de content
bron: youtube

De pingpongbal en de muizenval

In theorie kan Vladimir Poetin plotseling iets volslagen idioots gaan doen. Een tactische kernbom gooien op Kiev, bijvoorbeeld. Maar twijfelen we eigenlijk ook aan aan onze eigen toerekeningsvatbaarheid, vraagt Jan Kuitenbrouwer zich af. Kan Poetin óns dwingen tot het vernietigen van de aarde?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Als scholier maakte ik het moment mee dat het zwarte schoolbord met krijt, de leesplank en de schoolplaten gezelschap kregen van audiovisuele leermiddelen. Dat was wat hoor, als twee kinderen de opdracht kregen de gordijnen dicht te doen en de meester kwam aangereden met het zojuist door school aangeschafte televisietoestel, verbonden aan een imposant zilveren apparaat, een zogeheten videocassetterecorder. Wat we te zien kregen waren of opgenomen uitzendingen van de nationale Schooltelevisie, of educatieve films uit de Disney-bibliotheek. Ik zie de boomknagende Canadese bevers en zalmsnackende beren nog voor me.

De meeste indruk op mij maakte een Disney-filmpje waarin werd uitgelegd wat een kettingreactie was. In een grote kubus van spiegelglas was de vloer bedekt met een stuk of duizend muizenvallen. Muizenvallen zoals wij die hier ook hebben, maar het plankje was van rood plastic. Op de gespannen veer van elke muizenval lag een witte pingpongbal. En er was één losse pingpongbal, die door een gaatje in het plafond in de kubus werd gedropt. De rest van de film was een montage van wat er vervolgens gebeurde, vanuit verschillende camerahoeken en op verschillende snelheden. Het was ongelooflijk. De pinpongbal viel op een muizenval, die zichzelf en zijn eigen pingpongbal lanceerde, die op andere muizenval landden, die zichzelf lanceerden, op andere muizenvallen landden, enzovoorts. Een paar seconden lang was die gespiegelde kubus een explosie van knallende veren, kaatsende pingpongballen en klaterende rode muizenvallen. Horen en zien verging je. En dat, maar dan honderdmiljoenmiljard keer zo heftig, was een kernexplosie. Ik moest de afgelopen weken geregeld denken aan dat filmpje. Op YouTube kon ik het niet terugvinden, maar er blijken talloze varianten van in omloop. De muizenval-pingpongbal-demonstratie is een klassieker van het aanschouwelijk natuurkundeonderwijs. Recent werd hij opnieuw ingezet om te visualiseren hoe een epidemische besmetting werkt. Zelfde principe.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap