Spring naar de content
bron: pexels

Hier moet je op letten bij het installeren van jaloezieën

Ben je van plan om binnenkort nieuwe raamdecoratie van HXB.nl te installeren, maar weet je niet precies waar je op moet letten? Voordat je overgaat tot aankoop kun je je het beste goed inlezen, zodat je precies weet welke afmetingen je nodig hebt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Daarnaast is het bij jaloezieën best belangrijk om eerst wat informatie te verzamelen. Waar hang je ze op en in welke ruimte? Dat heeft namelijk allemaal invloed op welk formaat je nodig hebt en wat voor materiaal je het beste kunt gebruiken. We geven je graag een paar tips, dus lees snel verder.

In of op de dag?

Voordat je jaloezieën gaat bestellen is het belangrijk om de afmetingen juist te hebben. Je hebt hiervoor uiteraard een rolmaat en wat precisie nodig, maar je moet ook bepalen of je de raamdecoratie in de dag of op de dag wilt plaatsen. Dit houdt simpelweg in of je ze in het kozijn wilt hangen of erop. In de dag is meer traditioneel, omdat ze zo minder ruimte in beslag nemen en ze netjes tussen de kozijnen gemonteerd kunnen worden. Als je wilt dat de jaloezieën het hele kozijn bedekken, kun je kiezen voor op de dag. Voor deze methode monteer je ze dus op het kozijn zelf, in plaats van in het kozijn.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Houd rekening met typen ramen

We komen direct bij het volgende punt, wat toch aardig belangrijk is. Als je ramen hebt die opendraaien of -kiepen, is het wel zo fijn als ze hiervoor de ruimte krijgen. Heb je bijvoorbeeld kiepramen die naar binnen open kunnen, dan wil je wellicht je houten jaloezieën iets verder van het raam af installeren. Zo kun je het raam open zetten en tegelijkertijd de jaloezieën naar beneden houden. Het zou vervelend zijn als je de ramen helemaal niet meer open kunt zetten door een te strak geplaatste jaloezie. 

Waar plaats je ze?

Hoewel jaloezieën weer helemaal in zijn, kun je ze helaas niet overal plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een vochtige ruimte als de badkamer. Hier kun je wel jaloezieën ophangen, maar beter niet van hout. Je kunt dan beter kiezen voor een variant van pvc. Hetzelfde geldt voor de keuken. Als je gootsteen of kookplaat bij het raam is, kun je wellicht beter niet voor jaloezieën gaan. Ze zijn namelijk wat moeilijker schoon te maken, zeker als er vetspetters op komen. Zorg dat je hier dus goed over nadenkt voordat je ze installeert.