Spring naar de content

Wat te doen tegen haaruitval?

Heb je last van haaruitval en benieuwd naar het slikken van vitamines om haarverlies tegen te gaan, maar vraag je af of dat wel zin heeft? Het antwoord, zoals zo vaak, ligt in het midden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een algemene wijsheid stelt dat genoeg vitamines binnenkrijgen heel belangrijk is. Maar heeft het ook zin om vitamines te slikken tegen haarverlies? Dit is eigenlijk de verkeerde vraag. In plaats van tegen haarverlies te vechten, kan je het zien als bij de kern beginnen en ervoor zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt voor gezond en goed haar. Haar bestaat uit het eiwit keratine en is technisch gezien dood materiaal. Echter zijn de haarfollikels dat niet. Hoe je haar vanuit deze follikels groeit, heb je namelijk wel invloed op. 

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Goede en gezonde voeding zorgt niet alleen voor een gezond lichaam, maar ook een gezonde huid en haar. 

Vitamines tegen haaruitval

Een belangrijke vitamine voor een gezonde bos haar heet biotine. Dit is de naam voor vitamine B8 of vitamine H. Biotine is onderdeel van het vitamine-B-complex. Dit zijn de vitamines die bijdragen aan belangrijke lichaamsprocessen. Waaronder haargroei en een normale huid. Het lichaam en de verschillende processen en functies hebben behoefte aan de verschillende B-vitamines omdat dit belangrijk is in onze stofwisseling. Ze maken energie vrij uit de voeding en spelen een rol in de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Elke vitamine B heeft zijn eigen specifieke werking in het lichaam. Vitamine B2 is bijvoorbeeld belangrijk voor goed gezichtsvermogen. Vitamine B11 is belangrijk voor zwangere vrouwen en de groei van de baby. Van de B-vitamines is in het bijzonder B8 effectief als haaruitval vitamine. Biotine is essentieel om het haar sterker te maken. Het reduceert de broosheid van het haar, waardoor het haar de kans krijgt langer te groeien zonder af te breken.

Ben je bang dat een vitaminetekort de groei van je haar beïnvloedt, dan zijn er een paar waarschuwingssignalen om op te letten:

  • Broos haar en nagels
  • Roos in je haar 
  • Schilferige plekken op de huid
  • Haaruitval
  • Rode of witte bultjes op de huid

Vitamine B8 komt in meerdere of mindere mate in veel voedsel voor. Een gezond persoon die genoeg eet op een dag, krijgt dus over het algemeen voldoende biotine binnen. Goede bronnen ervoor zijn sojaproducten, noten (vooral amandelen, hazelnoten), pinda’s (een peulvrucht), eieren en melk. In orgaanvlees komt vitamine B8 zelfs in hoge mate voor.

Stress is ook een van de factoren die haaruitval kan doen versnellen. Als het lichaam door een tekort aan vitamine B en dus biotine niet meer voldoende in staat is om de processen te voltooien, is haaruitval bij zowel mannen als vrouwen hiervan soms een gevolg. Biotinerijk voedsel eten is een manier om je vitamines aan te vullen. Maar het is vaak gemakkelijker om met supplementen je dieet aan te vullen. Niet alleen heeft het een positief effect op de haargroei, maar zo kan de dagelijkse inname van biotine ook de gezondheid van je huid en nagels verbeteren. Een belangrijk detail bij het slikken van biotinesupplementen is dat biotine wateroplosbaar is. Dit betekent dat het lichaam een teveel niet opslaat en je dit simpelweg uitplast. Zo geldt voor het slikken van deze supplementen het adagium: Baat het niet, dan schaadt het niet. 

Shampoos tegen haaruitval

Er zijn echter ook andere mogelijkheden als het gaat om haarverlies. Een gezonde voeding is één ding, er zijn ook producten op de markt die haarverlies actiever aanpakken. Er zijn verschillende shampoos die speciaal ontwikkeld zijn tegen haaruitval. Er zijn verschillende shampoos op de markt die helpen tegen haarverlies.

Neofollics Hair Growth Shampoo is een krachtige shampoo ter bevordering van de haargroei. Ook is de shampoo effectief tegen roos en kan de shampoo zorgen voor dikker en voller haar. Het bevat Piroctone olamine, een sterk bestanddeel met een bewezen haargroeistimulerende werking. 

Veta Shampoo is ook een goedwerkende shampoo met een haargroeistimulerende werking. Deze shampoo bevat, naast biotine, Saw Palmetto. Dit  is een bekende en zeer effectieve DHT-remmer en gaat haarverlies tegen. DHT staat voor dihydrotestosteron en is de boosdoener bij erfelijk haarverlies doordat het haarfollikels doet verschrompelen. Daarmee veroorzaakt DHT haarverlies. Door dit te remmen met een sterke shampoo, verminder je haarverlies.

Bij de Haargroeispecialist weten we hoe vervelend het kan zijn om last te hebben van haarverlies en niet te weten welke producten je het beste kunt gebruiken. Wij kampten zelf met haarverlies en hebben het onze missie gemaakt mensen te helpen met hun zoektocht naar beter haar.