Spring naar de content
bron: pexels

Je hypotheek oversluiten, waarom zou je dat doen?

Als je kunt besparen op je maandlasten dan is dat natuurlijk hartstikke fijn. Het leven an sich is namelijk al prijzig genoeg. Iedere euro die je niet hoeft uit te geven aan jen hypotheek kun je weer gebruiken voor iets anders. We geven je in dit artikel een aantal redenen waarom je je hypotheek zou moeten oversluiten. Houd er wel rekening mee dat het voor iedereen verschillend is of je überhaupt je hypotheek kunt oversluiten en hoe groot de besparing zou kunnen zijn. Het is dan ook van belang dat je een financieel adviseur jouw situatie in kaart laat brengen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Lagere hypotheekrente

De gemiddelde huiseigenaar kiest ervoor om zijn/haar hypotheek over te sluiten omdat de hypotheekrente dan lager is. Weet je niet goed waar je precies op moet letten, dan is het altijd verstandig om een professional van Van Bruggen Adviesgroep in te schakelen, die met je mee kan kijken.  Deze kan je ook adviseren en meer vertellen over de mogelijkheden die er zijn, maar ook over bijvoorbeeld de boeterente. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Bij het aangaan van de originele hypotheek is er een rentepercentage afgesproken met de hypotheekverstrekker en deze geldt tijdens de hele rentevaste periode. Dit is dan vaak voor tien, vijftien of twintig jaar. Door je hypotheek over te sluiten los je in één keer de lopende hypotheek af en krijg je dus een nieuwe rentevaste periode en een nieuw rentepercentage. Dit betekent dat je vanaf dat moment weer kunt profiteren van huidige lage rentes (in 2021 lagen de rentes echt historisch laag – soms net boven de 1%, terwijl dat een paar jaar geleden zelfs 4% was). Ook als de rentes weer gaan stijgen zit je goed omdat je een vaste afspraak hierover maakt met jouw hypotheekverstrekker. 

Lagere maandlasten en een zekerheid hier over

Je hypotheek oversluiten heeft nog meer voordelen. Als je minder rente gaat betalen dan betekent dit ook dat je lagere maandlasten zult krijgen. De hypotheeklasten die je iedere maand moet betalen bestaan uit de aflossing van de hypotheek én de hypotheekrente. Hoe lager deze rente is hoe minder je dient te betalen aan jouw hypotheekvertrekker. Daarnaast is het erg fijn dat je niet alleen profiteert van lagere maandlasten, maar ook dat je precies weet wat je gaat betalen gedurende de hele rentevaste periode. Je weet dus precies wat je altijd moet betalen, ongeacht wat de marktrente in de toekomst gaat doen.

Kies voor een beter hypotheekproduct

Het kan zomaar zo zijn dat jouw huidige hypotheek qua voorwaarden niet meer echt past bij jouw huidige situatie of wensen. Misschien heb je wel een beleggingshypotheek of levenhypotheek afgesloten en zijn deze eigenlijk niet (meer) zo gunstig. Door je hypotheek over te sluiten kun je kiezen voor een ander hypotheekproduct zoals bijvoorbeeld een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek. Je lost dan iedere maand een stukje van je hypotheek af.  

Hypotheek verhogen

Als je je hypotheek wilt oversluiten dan kan het zo zijn dat je een hoger bedrag kunt lenen (hypotheek verhogen). Dit is natuurlijk wel afhankelijk van jouw inkomen. Je zou het extra leenbedrag kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een gedeelte van de woning te verbouwen. Dit kan ervoor zorgen dat deze een stuk meer waard wordt, wat handig is als je het eventueel ooit weer zou willen verkopen.

Verhuurhypotheek

Je mag jouw koopwoning alleen verhuren als de geldverstrekker hiervan op de hoogte is en als er een speciale verhuurhypotheek is afgesloten. Dit is dus ook een reden voor mensen om een hypotheek over te sluiten. Wil je je huidige koopwoning verhuren? Dan kun je je bestaande hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek die passend is bij jouw situatie. Dit kan ook een handige optie zijn als je gaat verhuizen en je huidige woning wilt aanhouden om die te gaan verhuren.

Wanneer interessant om jouw hypotheek over te sluiten?

Je hypotheek oversluiten is alleen interessant als het je ook voordelen oplevert. Je moet er in ieder geval meer aan overhouden dan dat het je kost. Je hypotheek oversluiten is interessant als;

  • je je hypotheek hebt afgesloten in een periode waarin de rentes hoger waren dan dat ze op dit moment zijn; 
  • je een beleggings- of levenhypotheek hebt. In zo’n geval kan het vaak gunstig zijn om naar een ander type hypotheek over te stappen; 
  • je een hoger bedrag wilt lenen aan hypotheek en daar (door hogere woningwaarde en voldoende inkomen) mogelijkheden toe hebt.