Spring naar de content
bron: dupan

Paling: in de ban doen of toch gewoon consumeren?

Schrijvende kok en hoofdredacteur Tom Kellerhuis schoof aan bij de inhuldiging van Soenil Bahadoer als derde PalingPatron en liet zich bijpraten over de stand van de bedreigde vissoort.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

Ik ben een liefhebber van de Europese paling, een van de lekkerste vissen als je het mij vraagt die in onze wateren zwemmen. In mijn vroege jeugd eind jaren zestig, begin jaren zeventig in het Zuid-Hollandse boerengehucht Bodegraven zag je ze regelmatig over land migreren, en dat is geen fabel: palingen kunnen wel een etmaal lang uit het water blijven, zolang de grond, of het gras, maar vochtig genoeg is. Op die manier kropen ze van de ene sloot naar de andere. Er werd in die dagen nog flink gepeurd, een van de oudste vormen van palingvissen, door middel van naald en draad aan een lood en een flinke dot wormen. 

Toch is er een flink aantal dilemma’s rond het beestje waardoor ik nog maar zelden – en dan met mate – paling eet. Palingfilet kost tegenwoordig algauw zo’n 8 euro per ons, wat het tot een van de kostbaarste delicatessen maakt, maar dat is nog het minste probleem. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap