Spring naar de content
bron: matthias giesen

Horendol

Het zoete buitenleven van de zomer gaat ook gepaard met meer lawaai van tuinfeestjes, barbecues en festivals. Waar de een zelden ergens last van heeft, kan een ander letterlijk ziek worden van bepaalde geluiden. ‘Er worden moorden gepleegd vanwege geluidsoverlast.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

“Wees kalm te midden van het lawaai en de haast, en bedenk welk een vrede er in stilte kan heersen.” (Desiderata, Max Ehrmann, 1927). Maar ja: de buren. De gesprekjes aan de andere kant van de schutting, ongeveer dezelfde als die van ons aan onze kant. Schuurmachines, de akoestische kiespijn van de zomer. Het intrillen van damwanden. Brommers. Muziek. Liftmuziek. Muziek in winkels. Muziek terwijl u werkt, terwijl u wacht. Muziek waar u niet op zit te wachten. De radio, de tv, Twitter. Mattie, Wietze. De talkshows, dat ze altijd doorpraten. 

Kalm wezen? Gek word je ervan. Het lawaai is overal, de hele tijd. De soundtrack van een mensenleven bestaat vooral uit ruis. In de zomer, als we de warmte vieren met festivals en barbecue, gaat het volume nog een tandje hoger. Of lijkt dat maar zo? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap