Spring naar de content
bron: anke bot

Maxime Verhagen: ‘In 2022 en 2023 dreigt weinig of niets van de grond te komen’

Jaarlijks moeten er zo’n 100.000 woningen bijgebouwd worden om de ergste nood te lenigen. Maar haalt het kabinet die doelstelling met de huidige inflatie en stikstofproblemen? En waar is de ruimte, in de Randstad of toch het oosten? Maxime Verhagen (65), voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland, heeft de antwoorden. ‘Een nieuwe polder aanleggen? Of Schiphol op zee? Waarom niet?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Door omstandigheden moet dit interview met u via Teams. Af en toe hoort u bij mij misschien op de achtergrond wat herrie, want er wordt geboord en geklust bij de buren. Ze zijn niet de enigen in mijn wijk. Mensen verbouwen waar ze anders misschien waren verhuisd. Maar, het zal u bekend voorkomen, er zijn geen geschikte of betaalbare woningen.

“De woningnood is een ontwikkeling die enige jaren geleden is ingezet. Daarvoor zijn meerdere oorzaken. Er was vertraging bij het afgeven van vergunningen, waardoor beschikbaarheid van bouwlocaties in het gedrang kwam. Vergunningen werden vernietigd vanwege de stikstof. De financiële crisis van 2009 raakte de bouw ongenadig, doordat de verhuurdersheffing werd ingevoerd en de hypotheekrenteaftrek tegelijkertijd verminderd. De productie van de woningcorporaties viel terug. Bij gemeenten werd het aantal ambtenaren verlaagd dat zich bezighield met het verlenen van vergunningen en met de bestemmingsplannen. De lijst is verre van volledig, maar dit heeft ervoor gezorgd dat er te weinig is gebouwd in de afgelopen jaren. Er is momenteel een tekort van 280.000 woningen. Ja, dat is ontzettend veel.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap