Spring naar de content

Hoe kun je de juiste gewichtsplaten kiezen?

Met alle beschikbare vormen, kleuren, coatings en prijzen kan het kiezen van platen verwarrend zijn. Vooral het kiezen van degene die aan je behoeften voldoen. Om eventuele verwarring weg te nemen, zullen we de meest populaire soorten doornemen en ze voor je opsplitsen. Hieronder vind je alles wat je moet weten over gietijzer, rubber gecoat, zwarte bumper en gekleurde bumperplaten die je stuk voor stuk kunt gebruiken voordat je bedrijfsfeesten starten! 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Gietijzeren platen

Gietijzeren halterschijven zijn de meest budgetvriendelijke optie en daarom worden ze vaak gekocht door mensen die aan hun fitnessreis beginnen. Ze zijn een duurzame investering, maar ze bevatten geen beschermende coating, zodat ze in de loop der jaren deuken en krassen kunnen krijgen. Ze zijn niet ontworpen om te worden gegooid, dus als je zware deadlifts wilt doen, is het beter om te investeren in een dikke rubberen coating. Maar als je een beginner bent met een squatrek en op zoek bent naar bankdrukken, dan zijn gietijzeren gewichten voldoende. Ze bevatten meestal grijpgaten (tri-grip-systeem op de foto) waardoor ze gemakkelijk kunnen worden geladen en vervoerd. Bovendien maakt de grip ze effectief om alleen te gebruiken voor gewogen Russische twists, armverhogingen enz.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Met rubber beklede platen 

Met rubber beklede platen lijken qua ontwerp sterk op gietijzeren platen. Ze bevatten ook het grijpsysteem waardoor ze gemakkelijk op de halter kunnen worden geladen en nuttig zijn bij verschillende oefeningen als vervanging van kettlebells of dumbbells. Het belangrijkste verschil is de laag rubbercoating die je nog een paar voordelen geeft. Ten eerste zijn de schijven stiller, of je ze nu laadt, stapelen of verplaatsen, het rubber dempt de impact en voorkomt het harde geluid dat ijzeren platen produceren. De rubberen coating is ook geweldig voor je vloer en voorkomt krassen en deuken in zowel de apparatuur als je vloer. Ze zijn veel kleiner dan bumperplaten, dus het is een geweldige balans voor beperkte huisruimtes. 

Zwarte bumperplaten

Bumperplaten zijn de meest robuuste en slijtvaste optie voor onder meer stukadoors. Ze bevatten een dikke laag rubber, waardoor ze ideaal zijn voor oefeningen waarbij je je concentreert op zoveel mogelijk tillen, zo snel als je kunt. Ze zijn een uitstekende keuze voor CrossFit en oefeningen zoals overhead squat wanneer je de halter boven je hoofd laat vallen. Het is nog steeds beter om ze te gebruiken in combinatie met een goede sportvloer om een ​​extra laag demping toe te voegen. Bumpergewichten hebben een grotere diameter, wat betekent dat de halter hoger van de grond is en gemakkelijker te bereiken is. 

Gekleurde bumperplaten

Het belangrijkste verschil tussen die en zwarte bumperplaten is natuurlijk de kleur. En hoewel het misschien een onbeduidende upgrade lijkt, heeft het zijn voordelen. Wedstrijden worden bijvoorbeeld altijd gehouden met gekleurde bumperplaten, dus als je traint om te concurreren en er echt gevoel voor wilt krijgen, is trainen op dezelfde uitrusting nuttig. De kleuren komen altijd overeen met hetzelfde gewicht – rood is altijd 25 kg, blauw – 20 kg, geel – 15 kg en groen – 10 kg. Dat betekent dat wanneer je een sportschool binnenloopt, je ​​de platen snel kunt vinden op kleur of combinatie daarvan.