Spring naar de content
bron: pexels

Wat dekt een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering?

Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is in Nederland, is het wel aan te raden om er eentje af te sluiten. Als er bijvoorbeeld wordt ingebroken, dan ben je blij als je kunt terugvallen op deze verzekering. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. In dit artikel vertellen we je meer over deze verzekeringen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wat wordt er gedekt door de inboedelverzekering?

Het is altijd verstandig om een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten zodat je financiële verrassingen kunt voorkomen. Een inboedelverzekering dekt de schade aan spullen in jouw woning die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten. Denk hierbij aan sieraden, televisies, meubels, gordijnen en een zwevende parketvloer. Daarnaast zijn er ook veel verzekeringen die niet alleen de schade in huis dekken, maar ook bijvoorbeeld tegen diefstal van zaken als tuingereedschap, tuinmeubelen en eventueel wasgoed dat in de tuin hangt, of op het balkon.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ook huisdieren vallen bij veel verzekeringen onder het rijtje ‘spullen’ en je kunt schade aan huisdieren dan vaak dus ook laten vergoeden.

Gedekte schadeoorzaken inboedelverzekering

Onder de dekking van een inboedelverzekering valt schade door: 

  • Brand
  • Wateroverlast
  • Blikseminslag
  • Ontploffing
  • Gewelddadige beroving
  • Inbraak
  • Storm (minimaal windkracht 7)
  • Schroeien en smelten

De inboedelverzekering dekt de schade niet als deze gevolg is van achterstallig onderhoud, opzet of grove eigen schuld. Als je iets omstoot of laat vallen dan is de schade hiervan alleen gedekt met een allrisk-polis. 

Dagwaarde of nieuwwaarde?

Als de schade wordt gedekt door de verzekering wil dit niet zeggen dat je van de vergoeding die je krijgt alles nieuw kunt kopen. Vaak wordt de nieuwwaarde van een product vergoedt, echter als de dagwaarde door de gebruikte afschrijvingen op dat moment lager is dan 40% van de nieuwwaarde dan is dit niet het geval.

Opstalverzekering

Het is ook goed idee om eens te kijken naar een opstal en inboedelverzekering. Met de opstalverzekering woon je zorgeloos en ben je verzekerd voor schade aan je huis (denk aan brand of een gesprongen waterleiding). 

Wat wordt er gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je per ongeluk toebrengt aan spullen van anderen. Ook als je iemand anders verwondt, bijvoorbeeld als je tegen iemand aanrijdt die vervolgens niet meer kan werken, of als jouw hond (aan de lijn) een andere hond bijt, kun je je melden bij je verzekering.