Spring naar de content
bron: erik mclean/pexels

De kleine krenking en de genadige vergetelheid

'Ik wist niet wat ik zag! Dat de wielklem een comeback had gemaakt, was mij volledig ontgaan!' Bij klein onrecht, een foutieve bekeuring, een nalatige dienstverlener, neemt Jan Kuitenbrouwer zich altijd voor om er werk van te maken, maar meestal komt het er niet van. 'De mens heeft een scherp instinct voor frustratiebeperking, en daarom is er veel onrecht in de wereld.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Het is binnenkort vijfentwintig jaar geleden dat Gianni Versace vermoord werd. Altijd als die moord ter sprake komt ben ik in gedachten weer in Miami Beach, op die dag en de plek waar het gebeurde. Tussen Versace’s stadspaleis aan Ocean Drive en het News Café, even verderop, waar hij ‘s ochtends koffie dronk en een krant haalde. Ik zat in een hotel daar vlakbij, voor een reportage over deze ooit sjieke, later verkrotte en toen weer booming badplaats. In het gebouw waar zich in 1980 de fameuze kettingzaagscène in Scarface afspeelt, zat nu, in 1997, een kantoor van Elite, het chicste modellenbureau er wereld. De unieke Miami Art Deco-gebouwen werden ontdekt als decor voor modefotografie, de Cubaanse dealers en souteneurs trokken naar de volgende afbraakbuurt, de modellenbureaus, fotostudio's en boutiquehotels namen het over. Prince opende er een discotheek, waar hij zijn eerste verjaardag als TAFKAP vierde.

Het News Café was de pleisterplaats van deze nieuwe populatie en ik gebruikte het min of meer als kantoor. Ik zou Versace niet herkend hebben, maar hij werd me aangewezen als een van de beroemde vaste bezoekers. De supermodellen van die tijd, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Linda Evangelista, kwamen er allemaal.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap