Spring naar de content
bron: anp

Deltaplan voor de Arbeid

Nederland zucht onder een volgende crisis: het personeelstekort. Schiphol houdt deze zomer het hart vast, en dat gebeurt ook in essentiële sectoren als het onderwijs en de zorg. Wat valt ertegen te ondernemen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Zij-instromers

Ja, het onderwijs leek me wel wat

Laatst was ik op een feestje met louter zestigplussers. Mannen en vrouwen, gepensioneerd, sommige zelfs voortijdig. Iemand repte van ‘de Vut’, de naam van een maatregel die eigenlijk al uit mijn geheugen leek te zijn verdwenen. Ietwat beschroomd moest ik melden dat ik, deze zomer 65 jaar, nog twee jaar te gaan had voordat ik ‘van Drees mocht trekken’, en die mededeling kwam mij op een meewarige blik te staan van een oud-lerares geschiedenis die net een camper had aangeschaft waarmee ze binnenkort door Europa ging toeren. 

Ik vertelde dat ik liever nog midden in het arbeidsproces verkeerde. Ja, het onderwijs leek me wel wat, mede om de krapte op de personeelsmarkt in die sector op te vangen. Ik had zo vaak aangeklopt en even zoveel keer nul op het rekest gekregen. Veel praktijkervaring, zeker, maar ik miste de papieren. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 6 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap