Spring naar de content
bron: anp

Terugkeer van de Sovjet-mens

Waarom lijkt Poetins propaganda zo succesvol en legt het Russische volk zich neer bij de oorlog in Oekraïne? Emma Brunt zoekt het antwoord in haar eigen ervaringen in Leningrad, het oeuvre van Karel van het Reve en het satirische boek Homo Sovieticus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Emma Brunt

Bij menigeen komt de vraag op wat de gewone Russische mensen nu precies bezielt. Weten ze echt niet dat ze voorgelogen worden over de ramp die zich nu voltrekt in Oekraïne? Zijn ze misschien gewoon te bang of te gemakzuchtig om de straat op te gaan en hun stem te laten horen? Wellicht is het dienstig om je dan even te verplaatsen in de gemoedsgesteldheid van de gemiddelde Rus, die volgens recente opiniepeilingen oprecht blij is dat president Poetin voor een periode van relatieve rust en welvaart heeft gezorgd na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991. 

Om een antwoord te vinden op deze vraag hoop ik dat de lezer mij vergunt dat ik een paar omwegen bewandel en eerst even in mijn eigen geschiedenis duik voordat ik ga speculeren over de wordingsgeschiedenis van de oosterburen in Rusland.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap