Spring naar de content
bron: anp

De zaak-Mai (deel 3)

Jan Kuitenbrouwer vervolgt zijn herinneringen aan Mai Spijkers. '"Een vliegende kraai vangt altijd wat", heb ik hem wel eens horen zeggen. Als je wordt afgetroefd door een vroege vogel, wat let je om van die vogel een rat te maken?'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Korte inhoud van het voorafgaande: een oud-medewerker van uitgeverij Prometheus publiceerde in de Volkskrant een ‘essay’ over de ruwe omgangsvormen en autoritaire managementstijl van oprichter en directeur Mai Spijkers. Zij werkte negen jaar voor hem, vertrok ruim vier jaar geleden, en het stuk las als een verlate persoonlijke wraakoefening. Andere nieuwsmedia hadden weinig zin haar en de Volkskrant daarbij te helpen, Prometheus reageerde koelbloedig en een nieuwsescalatie bleef uit.

Spijkers was jarenlang mijn uitgever. Voor hij dat werd hadden diverse uitgevers wel eens een balletje opgegooid - ‘Moet jij niet eens een boek schrijven?’ - maar daar bleef het meestal bij. Vorige week beschreef ik hoe dat ging met Theo Sontrop, baas van de Arbeiderspers, een van de meest vooraanstaande uitgeverijen van die tijd.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap