Spring naar de content

Tips voor de beginnende klassieke muziek-luisteraar

Het beluisteren van de klassieke muziek kan jezelf een helder, inspirerend of ontspannend gevoel geven, wat natuurlijk afhankelijk is van jouw stemming en welke klassieke muziek je naar zit te luisteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het opzetten van een willekeurig nummer zal je dit gevoel niet direct geven, zoals dit met moderne popmuziek makkelijker gaat. Om klassieke muziek te leren begrijpen en om ervan te kunnen genieten dien je er tijd en moeite in te steken, wat voor iedereen weggelegd is. Het maakt niet uit of je nou zelf als eens klassieke muziek gespeeld hebt of dat je als leek hieraan begint. Dit artikel vertelt je alles over wat je dient te weten om te leren genieten van klassieke muziek.

Wat is klassieke muziek?

Deze soort muziek is moeilijk te definiëren in een paar zinnen of woorden. De term klassieke muziek verwijst over het algemeen naar een muzieksoort die tussen 1700 en 1900 ontstaan is. Denk hierbij aan muziek wat geschreven is door componisten als Bach, Haydn, Mozart of Beethoven. Het omschrijft een een nieuw muziektijdperk welke tussen Back en Beethoven ontstaan is.

De klassieke muziek leeft nog steeds, componisten van tegenwoordig schrijven muziek voor films, orkesten, soloartiesten enz. Deze liedjes zijn sterk beïnvloed door klassieke muziek.

Waarom klassieke muziek luisteren?

Het luisteren naar klassieke muziek is niet alleen een genot, het heeft volgens wetenschappers ook enkele voordelen zoals:

– Werkt stress verlagend dankzij de positieve chemische reacties die ontstaan in de hersenen tijdens het luisteren naar klassieke muziek.

– Verbetert je slaap vermogen, alvorens je naar bed gaat dien je circa 40 minuten naar

deze muziek te luisteren.

– Stimuleert je denkvermogen. Je hersenactiviteit wordt aanzienlijk verbeterd bij het luisteren naar klassieke muziek, waardoor je sneller taken kunt uitvoeren met als bijkomstige uitkomst betere resultaten

– Pijnverlichting. Door het beloningscentrum van de hersenen te vergroten.

– Emoties makkelijker uiten. 

Hoe ga je klassieke muziek beluisteren?

Ten eerste is het belangrijk om jezelf niet te dwingen tot het beluisteren van klassieke muziek. Bepaalde nummers van bijvoorbeeld Componist Beethoven vind je leuker dan andere componisten. Omarm de muziek met een open mindset en geest. 

De juiste apparatuur

De klassieke muziek luisteren doe je op zijn puurst indien je over de juiste afspeelapparatuur beschikt. Investeer in kwaliteitsapparatuur. Denk hierbij aan een kwalitatieve koptelefoon, oordopjes of surround systeem. 

Radiostation

Stem je radio af op klassieke muziek. Hierdoor ontdek je veel meer dan alleen de muziek en kom je in aanraking met vroegere en huidige componisten. 

Zoek de emotie

Koppel een emotie aan ieder muziekstuk. Bekijk elk stuk als een geheel en probeer een emotie eraan te koppelen die het stuk het beste beschrijft.

Visualiseer de muziek in je geest

Visualiseer de muziek terwijl je ernaar luistert. Als je echt van een stuk geniet, sluit je ogen en vul je geest met de beelden die het bij je oproepen zal. Het zal je helpen de muziek te begrijpen.

Doe achtergrondonderzoek

Bestudeer je favoriete componisten en leer meer over deze personen en de muziek die men geschreven heeft. 

Word lid van een forum of community

Benader een forum over klassieke muziek, wat je zal helpen om betekenis aan de muziek te koppelen. 

Bezoek een klassiek muziekconcert

Een concert biedt je een uitstekende manier om te zien en ervaren hoe het genre nog steeds een rol speelt in de moderne wereld en zie je nieuwe artiesten stukken spelen die honderden jaren geleden door de meesters zijn gecomponeerd.