Spring naar de content

Geld lenen voor een verbouwing: 5 tips

Door de gekte op de woningmarkt de afgelopen jaren kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om hun woning te verbouwen in plaats van te verhuizen naar een andere plek. Met een verbouwing zorg je er niet alleen voor dat je huis meer waard wordt, maar ook dat je eigen woongeluk stijgt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Om een verbouwing zo slim mogelijk te financieren kun je kiezen voor het lenen van geld, zoals een persoonlijke lening. Waar je hierbij op moet letten, lees je in dit artikel.

Persoonlijke lening voor verbouwing

Als eerst is het goed om te weten dat een persoonlijke lening vaak wordt gekozen in het geval van een verbouwing. Dat is ook niet vreemd, aangezien er veel voordelen kleven aan zo’n lening als financiering voor het verbouwen van je huis. In het geval van een persoonlijke lening staat het bedrag dat je leent en de rente die je erover moet betalen altijd van tevoren vast. Ook weet je vooraf wat de looptijd is van de persoonlijke lening, zodat je precies weet wanneer het geld terug moet zijn betaald. Daarbij krijg je bij een persoonlijke lening het leenbedrag in één keer uitbetaald en betaal je iedere maand een vast bedrag terug. Je kunt het geld dus direct gebruiken wanneer je begint met verbouwen. Het voordeel van een persoonlijke lening ten opzichte van een doorlopend krediet is bovendien dat de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar is als je de lening gebruikt voor een verbouwing.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Wat kost je verbouwing?

Als je nog nooit eerder een verbouwing hebt laten doen, weet je waarschijnlijk niet hoeveel geld je moet lenen bij een persoonlijke lening. Maak je geen zorgen, want met behulp van de geldverstrekker en het wereldwijde web kun je heel eenvoudig een kostenlijstje maken. Ben je bijvoorbeeld van plan om de hele benedenverdieping aan te pakken? Of wil je het complete huis laten verbouwen? Kijk dan per onderdeel of per ruimte wat de kosten daarvan worden. Reken altijd iets extra’s zodat je nog wat geld ‘over’ hebt, mocht er iets anders lopen dan verwacht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een onderdeel niet op tijd wordt geleverd of dat een arbeidskracht uitvalt tijdens het proces. Om goed voorbereid te zijn, is het verstandig om nog wat extra geld achter de hand te hebben. Leen dus indien mogelijk iets meer dan je denkt nodig te hebben.

Lening met een korte looptijd

In je zoektocht naar een passende persoonlijke lening voor een verbouwing kom je verschillende soorten kredietverstrekkers tegen. Voor welke deal je ook gaat; het is belangrijk om te kijken naar de looptijd van de lening. Kies in het geval van geld lenen het liefst voor een lening met een korte looptijd. Dat houdt in dat je in een kortere periode het geld terugbetaalt. Bij een lening met een lange looptijd heb je weliswaar langer de tijd om het geld terug te betalen, maar dat betekent ook dat je langer rente betaalt. Kortom: uiteindelijk moet je daar meer voor betalen. De meest voordelige optie is dus een persoonlijke lening met een korte looptijd. Zo los je de meeste leningen in maximaal tien jaar af.

Lening verbouwing vergelijken

Geld lenen voor een verbouwing? Dat doe je dus het liefst met een persoonlijke lening. Welke lening de beste is voor jouw situatie, is voor iedereen verschillend. Daarbij zijn er zoveel aanbieders van leningen dat je misschien door de vele bomen het bos niet meer ziet. Wil je weten waar je het meest voordelig uit bent? Of waar je de kortste looptijd kunt krijgen? Begin dan met het vergelijken van leningen, zodat je precies weet welke lening bij jouw wensen past. Wat voor de één de ideale lening is, is voor de ander een totaal andere lening. Dat heeft onder andere te maken met bepaalde voorwaarden en rentestanden.

Geld lenen van familie of vrienden voor de verbouwing

Zie je het tot slot niet zitten om geld te lenen van een geldverstrekker of is er een andere reden waarom je liever op een andere manier aan geld komt voor je verbouwing? Dan zijn er naast het afnemen van een persoonlijke lening nog een aantal opties. Zo lenen veel mensen geld van hun familie of vrienden of ontvangen ze zelfs een schenking van ouders om te gebruiken voor een verbouwing. Als dat mogelijk is, is dat een interessante optie omdat ouders tot de € 100.000 belastingvrij mogen schenken aan hun kinderen. In de praktijk kan dit natuurlijk niet altijd of wil je dit misschien niet. In dat geval is geld lenen door middel van een persoonlijke lening een beter idee, maar let op: geld lenen kost geld.