Spring naar de content

Een eenvoudige uitleg van hoe beleggen precies werkt

We hebben het vaak gehoord: “Beleggen is risicovol.” Misschien heb je er wel eens over nagedacht om te gaan beleggen, maar je bent er nog niet helemaal uit hoe het precies werkt. Hoe zet je eigenlijk in op beleggingen? En waar moet je op letten? In dit artikel leggen we het aan je uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wat is beleggen?

Beleggen is het kopen van aandelen, obligaties of andere financiële producten met de verwachting dat de waarde ervan in de toekomst zal stijgen. Beleggen is risicovol, omdat de waarde van je beleggingen kan dalen of stijgen. Je kunt geld verdienen of verliezen met beleggen.

Hoe werkt beleggen?

Beleggen doe je door geld in te zetten op een bepaald product. Dit kan een aandeel zijn, een obligatie of een ander financieel product. Je koopt het product (je kunt bijvoorbeeld goud kopen) wanneer de prijs laag is en verkoopt het wanneer de prijs weer stijgt. Op die manier verdien je geld met beleggen.

Wat moet je weten voordat je gaat beleggen?

Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je weet hoe beleggen werkt. Onderzoek dus goed hoe je moet beleggen voordat je eraan begint. Het is ook belangrijk dat je weet wat je riskeert. Beleggen is namelijk risicovol. Je kunt geld verliezen met beleggen. Wees je dus bewust van het risico dat je neemt.

Waarin kun je beleggen?

Je kunt beleggen in allerlei verschillende producten. De meest bekende vormen van beleggen zijn aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Maar je kunt ook beleggen in onroerend goed, grondstoffen of andere financiële producten.

Beleggen in goud

Goud is een waardevolle grondstof die niet snel in waarde daalt. Je kunt dus geld verdienen met goud kopen wanneer de prijs laag is en het weer te verkopen wanneer de prijs stijgt. Goud is een goede belegging voor mensen die liever een veilige belegging willen. Maar ook goud is risicovol, want de prijs van goud kan zowel stijgen als dalen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Wil je uiteindelijk je goud verkopen, omdat je het bijvoorbeeld niet meer draagt of omdat je het hebt geërfd, dan is het goed om je hier eens in te verdiepen. Er zijn altijd goede mogelijkheden hiervoor.

Beleggen in aandelen

Aandelen zijn aandelen in een bedrijf. Je koopt aandelen van een bedrijf met de verwachting dat het bedrijf zal groeien en de aandelen in waarde zullen stijgen. Aandelen zijn een goede belegging voor mensen die bereid zijn om meer risico te nemen. Omdat de prijs van aandelen sneller kan stijgen en dalen dan de prijs van goud.

Beleggen in obligaties

Obligaties zijn leningen die je aan een bedrijf of overheid levert. Je krijgt dan een rente uitbetaald. Obligaties zijn een goede belegging voor mensen die liever een veilige belegging willen. Omdat je een vast bedrag aan rente krijgt uitbetaald.

Beleggen in beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn fondsen waarin je belegt. Er zijn allerlei verschillende beleggingsfondsen, met verschillende doelen. Beleggingsfondsen zijn een goede belegging voor mensen die niet alles weten over beleggen. Omdat je dan je geld in verschillende fondsen kunt investeren.

Wat is het verschil tussen aandelen, obligaties en beleggingsfondsen?

Aandelen zijn aandelen in een bedrijf. Je koopt aandelen van een bedrijf met de verwachting dat het bedrijf zal groeien en de aandelen in waarde zullen stijgen. Obligaties zijn leningen die je aan een bedrijf of overheid levert. Je krijgt dan een rente uitbetaald. Beleggingsfondsen zijn fondsen waarin je belegt. Er zijn allerlei verschillende beleggingsfondsen, met verschillende doelen.

Hoe kies je een belegging?

De keuze voor een belegging is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals je doelstelling, je risikoprofiel, de marktomstandigheden en je tijds horizon. Je doelstelling is waarom je wilt gaan beleggen. Wil je bijvoorbeeld sparen voor je pensioen? Of wil je snel wat geld verdienen? Je risicoprofiel is hoe risicovol je bent. Wil je liever een veilige belegging of ben je bereid om meer risico te nemen? De marktomstandigheden zijn de algemene condities op de beurzen. Hoe is de economie? En hoe staan de aandelenmarkten ervoor? Als je gaat beleggen, is het belangrijk dat je je doelstelling, je risicoprofiel, de marktomstandigheden en je tijds horizon goed bekijkt. Zo weet je welke belegging het beste bij je past.

Hoe begin je met beleggen?

Je kunt beginnen met beleggen door geld in te zetten op een bepaald product. Dit kan een aandeel zijn, een obligatie of een ander financieel product. Je koopt het product wanneer de prijs laag is en verkoopt het wanneer de prijs weer stijgt. Op die manier verdien je geld met beleggen.

Hoe weet je of een belegging een goede belegging is?

Dat is lastig te zeggen. Er zijn allerlei factoren die van invloed zijn op de waarde van een belegging. Zoals de algemene economische condities, de politieke situatie, de bedrijfsresultaten en de marktomstandigheden. Het is belangrijk dat je je goed inleest voordat je gaat beleggen. Zo weet je wat er speelt en kun je beter inschatten of een belegging een goede belegging is.