Spring naar de content
bron: pexels

Trouwen in eigen tuin is populair: hier moet je aan denken

Het trouwseizoen is in volle gang. Vanwege corona zijn vele bruiloften de afgelopen jaren uitgesteld en die worden nu dubbel en dwars ingehaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Je trouwdag organiseren kost vaak veel tijd en geld. Als je graag buiten wilt trouwen, een geliefde optie bij veel bruidsparen, dan kan dat ook in eigen tuin. Een bruiloft in eigen tuin? Mag dat? Waar moet je op letten en wat moet je van tevoren regelen? 

Waarom trouwen in eigen tuin?

Trouwen in de zomer is populair, voornamelijk omdat het dan over het algemeen mooi weer is en de bruiloft dus buiten kan plaatsvinden. Het zoeken naar een geschikt trouwlocatie kan een hele klus zijn. Populaire locaties zitten maanden of soms zelfs jaren van tevoren al volgeboekt. Wanneer je dit gedeelte van de organisatie dus los kunt laten scheelt dat heel wat werk en stress. Door te trouwen in eigen tuin hoef je geen locatie meer te zoeken. Je eigen huis of tuin is een vertrouwde locatie en het maakt de dag extra speciaal. Deze optie is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Afhankelijk van het aantal gasten en de wensen voor hoe de dag eruit ziet, moet je wel genoeg ruimte hebben in je tuin. 

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Wet en regelgeving

Officieel trouwen mag niet zomaar overal. Dit kan alleen bij een officiële trouwlocatie, aangewezen door de gemeente. Of het mogelijk is om jullie tuin te benoemen tot trouwlocatie is sterk afhankelijk van de regels die gelden in de gemeente waar je trouwt. Voordat je alles in gang zet voor een bruiloft in eigen tuin, is het dan ook aan te raden dit van te voren uit te zoeken. Is het niet mogelijk om jullie tuin te benoemen tot officiële trouwlocatie? Dan kun je het officiële gedeelte altijd ergens anders laten plaatsvinden en de rest van de dag vieren in je tuin. Ook kun je ervoor kiezen om op een andere dag officieel te trouwen voor de wet op het gemeentehuis en op de dag van de bruiloft is de ceremonie dan ´onofficieel´ maar natuurlijk niet minder mooi. Dit kan bijvoorbeeld met een zelfstandige trouwambtenaar, die niet gebonden is aan een bepaalde gemeente. Geef je ‘s avonds een groot feest in eigen tuin? Ook dan moet je checken of er vergunningen nodig zijn. Afhankelijk van waar je woont kun je ook nogal wat overlast veroorzaken bij omwonenden. Het is wel zo netjes om mensen in de buurt in te lichten en eventueel te compenseren voor de overlast die je mogelijk veroorzaakt. 

Op alles voorbereid

De reden waarom veel bruidsparen graag in de zomer trouwen is vanwege het weer. Romantisch buiten in een boomgaard omringd met je dierbaren en een stralende zon en blauwe lucht is het ideale plaatje. Helaas kunnen we nog altijd het weer niet naar onze hand zetten en valt er ook in de zomer nogal eens wat regen. Daarom moet je bij een bruiloft in eigen tuin wel voorbereid zijn op deze situatie. Je kunt uitwijken naar binnen, maar in huis heb je waarschijnlijk niet de ruimte om zoveel gasten kwijt te kunnen. Het liefst blijf je waar mogelijk buiten. Ook al komt het met bakken uit de hemel, in de zomer blijven de temperaturen meestal nog aangenaam genoeg om buiten te zijn. Met een partytent creëer je niet alleen een gezellige ruimte, maar je bent ook nog eens voorbereid op verschillende weersomstandigheden. Mocht het toch gaan regenen, dan staan jij en je gasten in ieder geval droog. Ook als het niet regent is een partytent handig, eventueel voor schaduw of als afgebakende dansvloer. Partytenten zijn er in alle soorten en maten, dus hoe groot of klein je gezelschap ook is, er zijn altijd mogelijkheden.