Spring naar de content

5 redenen waarom elektrisch rijden uiteindelijk beter is

Heb jij al eens meegemaakt dat je in het verkeer werd ingehaald door een auto of scooter, terwijl je deze absoluut niet aan hoorde komen? Waarschijnlijk was dit één van de moderne elektrische voertuigen waar we in de toekomst ongetwijfeld allemaal gebruik van gaan maken. Niet voor niets zijn er plannen, waarbij er alleen nog maar mag worden gereden in elektrische auto’s. De grootste reden hiervoor is uiteraard het milieu. Op deze manier worden er minder giftige uitlaatgassen uitgestoten. In dit artikel gaan we hier dieper op in en geven we je 5 redenen waarom elektrisch rijden uiteindelijk beter is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wat houdt elektrisch rijden nu precies in?

Voor we je gaan vertellen waarom het elektrisch rijden nu zo goed is, is het handig uit te leggen wat het precies inhoudt. Het belangrijkste verschil is dat de benzine- of dieselmotor wordt vervangen door minimaal 1 elektromotor. Dit zorgt ervoor dat de auto op elektriciteit rijdt in plaats van benzine of diesel. Deze elektriciteit is natuurlijk een keer op. Hierdoor ben je genoodzaakt een laadkabel voor elektrische auto’s aan te schaffen, waardoor deze kan opladen aan de bijbehorende laadpaal. Het elektrisch rijden gaat hierin alleen over auto’s die voor de volle 100% elektrisch rijden en alle energie uit een daarvoor bestemde accu halen. Wil jij weten waarom het elektrisch rijden nu precies beter is dan het rijden op benzine of diesel? We vertellen het je hieronder.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren
  1. Milieuvriendelijk rijden

Laten we beginnen met de milieuvriendelijkheid. Dit is waarschijnlijk wel de grootste reden waarom we in de toekomst elektrisch gaan autorijden. Er gaan nog wel eens vragen op of elektrisch rijden echt 0,0% invloed heeft op het klimaat. Dit is echter een illusie en iets dat simpelweg niet zo is. De auto heeft gelukkig geen dampende uitlaat, wel komen er bij het produceren van de auto en het opwekken van elektriciteit schadelijke stoffen vrij. Iets dat helaas lastig te voorkomen is. Echter is de levensduur van een elektrische auto een stuk langer dan de auto die op brandstof rijdt. Uiteindelijk blijkt hoe dan ook dat de elektrische auto een stuk beter voor het milieu is dan de auto waarin we de afgelopen tientallen jaren allemaal in hebben gereden.

  1. Ruim 250 kilometer rijden na het opladen

Een elektrische auto kan gemakkelijk een paar honderd kilometer rijden op een volle accu. Het klopt dat dit inderdaad minder is dan een auto die net voorzien is van een volle tank aan benzine. Gelukkig ontwikkelt dit zich voort en komen er steeds meer elektrische auto’s op de markt die langer mee kunnen, voordat hij weer aan de laadpaal moet staan. Aan de andere kant is het ook ongezond om bijvoorbeeld 500 kilometer te rijden, zonder ook maar te stoppen. Op deze manier wordt er ook nog rekening gehouden met de veiligheid. 

  1. De kosten

Op dit moment zijn de aanschafkosten van een elektrische auto hoger dan die van een auto op benzine of diesel. De grote reden hiervoor is de erg kostbare accu. Dit wordt echter ruimschoots goedgemaakt door het verbruik als je de auto daadwerkelijk hebt. Je hebt geen extreem dure benzinekosten meer, aangezien elektriciteit nu eenmaal veel goedkoper is. Daarnaast ben je ook vrijgesteld van de wegenbelasting. 

  1. Het opladen

Het kan mensen doen schrikken bij het idee dat ze ‘maar’ 300 kilometer kunnen rijden, voordat ze weer moeten stoppen om bij te laden. Dit valt echter reuze mee, aangezien je de auto waarschijnlijk ’s nachts naast je huis oplaadt. Hierdoor kun je elke dag met een volle accu op pad. Dit verandert natuurlijk iets als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Frankrijk. Dan ben je inderdaad genoodzaakt om wat vaker te stoppen. Maar zoals we eerder hebben aangegeven is dit juist een stuk veiliger. 

  1. Vrijstelling van BPM

BPM is een bepaalde belasting op auto’s die is gebaseerd op de grootte aan CO2-uitstoot. Simpel gezegd betaal je meer BPM voor een auto die onzuinig is dan voor een erg zuinige auto. Het voordeel van de elektrische auto is dat deze geen directe CO2-uitstoot heeft. Hierdoor betaal je helemaal geen extra BPM. Op deze manier kun je toch weer de nodige kosten besparen.

Een positieve blik op het elektrisch rijden

Na het lezen van dit artikel hopen we dat je voldoende overtuigt bent van het rijden in een elektrische auto. Het klinkt misschien wat grof, maar uiteindelijk moeten we wel. Daarom is het waarschijnlijk het beste om er met een positieve blik naar te kijken. Gelukkig neemt het aanbod in elektrische auto’s nog enorm toe. Iets dat de komende jaren alleen nog maar wordt opgevoerd.