Spring naar de content

Kun je alleen je telefoon gebruiken voor internet thuis?

Je internetabonnement voor thuis opzeggen klinkt aantrekkelijk – wie wil er niet elke maand geld besparen? Veel mensen zijn daarom benieuwd of ze 5G in plaats van vast internet thuis kunnen gebruiken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het korte antwoord is dat je inderdaad je mobiele internetabonnement kunt gebruiken in plaats van je wifi thuis, maar dan voornamelijk voor je telefoon. Er zijn namelijk genoeg beperkingen waar je rekening mee moet houden, zeker wanneer je meerdere apparaten wilt verbindingen, dus blijf vooral lezen!

Wat zijn de nadelen van het delen van je mobiele internetverbinding?

Het lijkt ideaal om voor altijd je mobiel internet te delen met alle apparaten in huis. Toch zijn er veel meer nadelen dan voordelen. We beginnen eerst met alle nadelen.

Voldoende dekking in huis nodig

Om wifi te kunnen vervangen heb je overal in huis voldoende mobiele dekking nodig. De best mogelijke dekking krijg je dicht bij een zendmast. Maar zelfs dan kan het signaal verstoord worden door gebouwen, bomen of slecht weer. Een goede dekking met voldoende bandbreedte en snelheid is dus sterk afhankelijk waar je woont.

Beperkingen van je provider

Tethering (persoonlijke wifi-hotspot) is toegestaan door providers, maar er zijn beperkingen. Bij enkele providers mag je maximaal 2-5 apparaten tegelijk verbinding. Dus je interesse hebt in tethering, neem dan contact op met je provider om te zien welke opties beschikbaar zijn.

Niet geschikt voor online gaming

Mobiele telefoonabonnementen leveren niet genoeg bandbreedte voor gamers. Daarnaast heb je al snel last van een hoge ping tijdens het gamen. Ook is het niet mogelijk om “poort forwarding” in te stellen, waardoor sommige online games niet werken.

Altijd een datalimiet

Met het goedkoopste sim only abonnement kom je helaas niet ver. Je hebt namelijk onbeperkt internet nodig om zonder zorgen te kunnen internetten via een mobiele hotspot. Maar zelf dan heb je maken met een grens. Providers hebben namelijk een daglimiet van 4 tot 10 GB. Ben je daar doorheen, dan zul je moeten opwaarderen met steeds enkele GB’s per keer.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Beperkingen van mobiele netwerken

Het mobiele netwerk is niet gemaakt voor zwaar internetgebruik met vele gebruikers tegelijk. Naarmate het aantal gebruikers blijft groeien, neemt ook de vraag naar extra zendmasten toe. Er zijn zelfs grenzen aan het aantal gebruikers dat een enkele toren aankan, zeker wanneer mensen massaal zouden overstappen van vast internet naar mobile only.

Je mobiele hotspot heeft een slecht bereik

Het koppelen van een apparaat aan je telefoon voor internetgebruik heeft nadelen. Ten eerste is de signaalsterkte sterk verminderd. Je smartphone moet dicht in de buurt liggen voor een redelijk signaal. Met meerdere mensen of apparaten in huis verbinding maken met je mobiele internetabonnement is daarom niet aan te raden, en praktisch niet haalbaar.

Wanneer kun je wel je internet thuis vervangen door 5G?

Het gebruik van je telefoonabonnement voor thuis internet is vooral handig voor tijdelijk internetten op een ander apparaat, zoals op je laptop. Of voor onderweg of op reis. 

Het is dus niet verstandig om je vaste internetverbinding te vervangen door je mobiele data-abonnement. Je kunt dan beter een vast internetabonnement afsluiten met een snelle wifi-verbinding voor internetten in je woning op meerdere apparaten.

Niet alleen beschik je dan over een sterk draadloos internetsignaal door je hele woning. Het signaal is via wifi is goed te verdelen over alle kamers, meerdere gebruikers en apparaten.