Spring naar de content
bron: ton damen

Journalist Ton Damen werd geadopteerd: ‘Een alleenstaande vrouw die een kind afstaat, dat is vast geen vrolijk verhaal’

Adoptiekind Ton Damen (64) had nooit de drang om op zoek te gaan naar zijn biologische familie, maar kwam via zijn zoon in contact met zijn halfzus Jacqueline. 'Ik ben nu de zoon van een leuke vrouw die een avontuurlijk leven heeft geleid, maar ook rare dingen heeft gedaan. Dat is ineens onderdeel van mijn identiteit.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Selderbeek

Het had een simpel, gezellig etentje moeten worden. Een rustige oktoberavond in restaurant De Meerplaats in IJmuiden, waar journalist Ton Damen had kunnen bijkletsen met zijn zoon. Het werd de avond die zijn leven een ingrijpende wending zou geven. Zoon Thomas had een DNA-test gedaan, en vertelt tussen de gerechten door dat hij een halfzus van zijn vader heeft gevonden. Natuurlijk wist Damen dat hij geadopteerd was, maar de drang om zelf naar zijn biologische familie op zoek te gaan was er nooit. Tot hij op dat moment ineens geconfronteerd werd met die familie, een onbekende kant van zijn eigen geschiedenis. Hij besloot, als journalist in hart en nieren, het verhaal tot op de bodem uit te zoeken. Die zoektocht werd het boek Verstoten - op zoek naar mijn biologische moeder.

Damen zit in een grote stoel op de oncologie-afdeling in het OLVG in Amsterdam. Ons gesprek, tussen andere interviews en boekpresentaties door gepland, valt samen met zijn chemokuur. Hij is al jaren ongeneeslijk ziek, maar is allerminst bij de pakken neer gaan zitten. Er zijn meerdere boeken in de maak, ideeën te over. Op de avond van het beruchte etentje, een jaar geleden, kwam hij zelfs net terug van een reis naar Georgië. “Mijn vrouw is van Armeens bloed, haar familie is tijdens de Armeense genocide gevlucht, en veel neefjes en nichtjes wonen in Georgië. Die gingen wij opzoeken. Ik was eerder teruggevlogen voor een reünie van mijn adoptiefamilie, waar ik zou spreken. Ik was helemaal in de ban van die reünie en onze reis, en ben toen gaan nadenken over familie. Wat is dat nou eigenlijk? Maar dat die vraag zo concreet zou worden, wist ik toen nog niet.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap