Spring naar de content

Beginnen met een grote schoonmaak: 4 onmisbare tips

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Uit divers onderzoek blijkt dat een schoon huis aanzienlijk van invloed is op je gezondheid. Mensen die hun woning schoon en opgeruimd hebben, zijn vaak gezonder en actiever dan mensen die dit niet hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Daarom is het raadzaam om eens in de zoveel tijd een grote schoonmaak te houden. Scoor een emmer met sop, schoonmaakhandschoenen, een goede wasmiddel aanbieding én een goed humeur en ga aan de slag met de schoonmaaktips in dit artikel. Want: hoe begin je nou eigenlijk met zo’n grote schoonmaak?

1. Check vooraf goed wat je nodig hebt aan schoonmaakartikelen

Natuurlijk kun je af en toe een klein onderdeel van je woning schoonmaken, maar wanneer je wilt beginnen met een grote schoonmaak is het aan te raden om vooraf te inventariseren wat je zoal nodig hebt. Denk dus goed na wat je moet kopen en wat je nog hebt. Zo is een emmer met huishoudhandschoenen onmisbaar, kun je in verschillende kamers in huis een bezem en dweil gebruiken en zijn schuursponsjes en microvezeldoeken dé basis voor een goede schoonmaaksessie. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wat veel mensen bij een grote schoonmaak vergeten, is de was. Naast het schoonmaken van je keuken, badkamer en woonkamer is het wel zo prettig om een fris gewassen garderobe te hebben. Met een lekker ruikend wasmiddel, zoals Robijn wasmiddel, is jouw kleding binnen no time weer zo goed als nieuw. Vergeet ook niet om afwasmiddel, glasreiniger, schoonmaakazijn, allesreiniger en vloerreiniger als schoonmaakmiddelen aan te schaffen om de rest van je woning goed schoon te krijgen.

2. Eerst alles opruimen, dan pas schoonmaken

Heb je alles in huis? Check. Tijd om te beginnen. Het werkt prettig om eerst te beginnen met opruimen voordat je start met schoonmaken. Pas wanneer je rommel en overbodige spullen weg hebt gedaan, zie je welke (delen) van ruimtes kunt reinigen. Wanneer er in alle ruimtes van het huis veel losse spullen liggen, is dat aanzienlijk moeilijker. Daarbij zorgt een opgeruimd huis instant voor een beter gevoel, zelfs wanneer het nog niet eens is schoongemaakt.

Vind je het lastig om spullen weg te doen? In dat geval is het handig om per categorie te beginnen met selecteren en weggooien of weggeven. Kijk daarbij naar spullen die je al lange tijd niet gebruikt hebt en doe die weg. Probeer de spullen die je houdt zoveel mogelijk op te bergen in kasten en lades zodat het geheel er netjes uitziet. Begin met de kleinste ruimte in je huis en bouw zo uit naar de grotere kamers.

3. Extra aandacht voor keuken, badkamer en toilet

Na het opruimen is het tijd om te starten met schoonmaken. Ook hierbij werkt het goed om te beginnen met de kleinste ruimte zodat je al gauw resultaat ziet en nog een beetje motivatie krijgt om verder te gaan. Voor veel mensen is het washok en/of de wc de kleinste ruimte in het huis. Omdat je hier vaak met water en bacteriën te maken hebt, is het nodig om deze ruimtes extra aandacht te geven. Ruim het washok op, zet alle Robijn wasmiddel (of andere wasmiddelen) bij elkaar en sop de boel.

De badkamer en het toilet hebben een soortgelijke schoonmaak nodig. In deze ruimtes is het fijn om met chloor te werken zodat alle aanwezige bacteriën vernietigd worden. Vergeet ook niet om de wanden en de voegen goed te reinigen. Gebruik hiervoor een speciale voegenreiniger zodat schimmels geen kans krijgen. Als alles blinkend schoon is en lekker ruikt ga je door naar de volgende, grotere ruimtes zoals de keuken, de woonkamer en de slaapkamer.

4. Pluis je kledingkast uit en minimaliseer

Bij een grote schoonmaak hoort ook het uitpluizen van je kledingkast; een klusje waar de meeste mensen absoluut geen zin in hebben. Onze tip is om hier vroeg in je grote schoonmaak mee te beginnen, zodat je het ook weer snel achter de rug hebt. Hierbij kun je het maar het beste direct ‘hard’ aanpakken door alle kleren uit de kast te halen en op een stapel te leggen. Maak vervolgens twee stapels: één stapel met kleding die je houdt en één stapel met kleding die je niet meer draagt.

Vervolgens sorteer je de overgebleven kleding op kleur, seizoen of stijl zodat je items bij elkaar kunt leggen en hangen in de kast. Maar: niet voordat je de kledingkast ook even hebt uitgesopt en je kledingstukken die je al lang niet gedragen hebt even in de was hebt gegooid. De stapel met kleding die je niet meer draagt, kun je verkopen, naar de kringloop brengen of aan iemand geven. Items die kapot zijn, gooi je weg.