Spring naar de content

Zomergasten 5: het kinky universum van Raven van Dorst

Jan Kuitenbrouwer keek naar de vijfde Zomergast van dit seizoen: Raven van Dorst. 'Van Dorst verleidde Abbring om te vertellen over haar seksualiteit en hoe hoe zij op school gepest werd, maar het leek eerder een tactiek om zelf niet te diep op die onderwerpen in te hoeven gaan.' En waarom kwam de transtrend niet per sprake?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Wie vaker iets van mij leest op HP/De Tijd, zal begrijpen dat de Zomergast van afgelopen zondag mijn speciale interesse had. Raven van Dorst, voorheen Ryanne, vertegenwoordigt de ‘I’ in ‘LHBTI’. Van Dorst is ‘intersekse’, dat wil zeggen dat die* fysiek niet volledig man of vrouw is, maar een ‘mengvorm’. Ergens tussen conceptie en geboorte raakt bij zo iemand de seksuele ontwikkeling verstoord, technisch heet het DSD, disorder of sexual development. Zelf gebruikte Van Dorst de wat ouderwetse term ‘hermafrodiet’, die eigenlijk alleen voor planten en dieren geldt. Aan de meeste mensen met DSD zie je niets, maar soms leidt het tot een tweeslachtig uiterlijk, en zo iemand is Raven. Die werd na de geboorte chirurgisch tot ’meisje’ gemaakt, een ingreep die die nu ‘een verminking’ noemt.

Het was een belangrijk thema van de avond: anders zijn, er niet bij horen, de sociale druk om je aan te passen en ‘normaal’ te doen. Dat weigerde Ryanne al van jongs af aan, en die liet ons kennismaken met diens rolmodellen, de kleurrijke hoofdbewoners van diens kinky universum. Het was een mooi stel: Kurt Cobain van Nirvana, Anton Lavey, oprichter van de Satanskerk, de tegendraadse Sinead O’Connor, een transseksuele vrachtwagenchauffeur, New Yorkse drag queens en kings, een sekspositieve rockband, een stel Finse zwakbegaafden die punk spelen, de 'trollen' uit haar keuzefilm Gräns, twee transgender kunstenaars die samen één persoon willen worden. Van Dorst filmde ooit een interview met die twee en werd tot diens blije verrassing overladen met felicitaties toen die vertelde intersekse te zijn. Nu was Raven ineens zelf het rolmodel!

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap