Spring naar de content
bron: paul tolenaar

‘De mens wordt steeds meer een robot’

Onlangs maakte een bezorgde Google-programmeur zijn conversatie met een computer openbaar om te waarschuwen dat deze wel degelijk een bewustzijn kunnen ontwikkelen. AI-kenners Lambèr Royakkers, hoogleraar ethiek van de digitale samenleving aan de TU Eindhoven, en Egon van den Broek, universitair hoofddocent informatica aan de Universiteit Utrecht, buigen zich over de vraag hoe gevaarlijk kunstmatige intelligentie kan zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nathalie Huigsloot

Menig sciencefictionfilm gaat over het angstvisioen dat kunstmatige intelligentie (AI) en robots de mensheid gaan uitroeien. Maar ook in de realiteit spelen die zorgen. 

Honderd tech-ondernemers schreven een open brief aan de Verenigde Naties waarin ze aangaven te vrezen voor een wapenwedloop van robotkillers, hacks en blikken soldaten die zelf beslissen wanneer ze de trekker overhalen. De ontwikkeling van dit soort autonome wapensystemen – killerbots – moet stoppen, stelden ze. De brief werd onder meer ondertekend door Elon Musk, maar ook de wereldberoemde natuurkundige Stephen Hawking had grote zorgen dat het creëren van kunstmatige intelligentie het einde van het menselijke ras gaat inluiden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap