Spring naar de content

Het nieuwe normaal: werken in de hybride wereld

Werken in de hybride wereld, oftewel het nieuwe normaal. Dit betekent dat steeds meer mensen gaan werken in een gemengde werkomgeving, waarbij sommigen fysiek aanwezig zijn op kantoor en anderen op afstand werken. Dit is een steeds groeiende trend, aangezien steeds meer mensen de voorkeur geven aan flexibel werken. Er zijn vele voordelen verbonden aan het werken in een hybride wereld, maar er zijn ook een aantal uitdagingen. In dit artikel zullen we beide kanten bespreken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Voordelen van het werken in een hybride wereld

Flexibel werken

Een van de grootste voordelen van het werken in een hybride wereld is dat het erg flexibel is. Je hoeft niet meer vast te zitten aan een 9-5 werkdag en je kunt werken wanneer en waar je maar wilt. Dit is ideaal voor mensen die graag op verschillende tijden werken, of die het fijn vinden om thuis te werken. Je gaat de deur uit wanneer jij wilt en op deze manier kun je files op de weg vermijden. Je hoeft zelfs niet meer gebruik te maken van een eigen auto. Je kunt namelijk ook kiezen voor een deelauto. Dit scheelt je in de kosten omdat je geen verzekering hoeft af te sluiten, of zorg hoeft te dragen voor reparaties e.d. Er zijn tegenwoordig steeds meer deelauto’s beschikbaar, dus er is er vast eentje te vinden bij jou in de buurt.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Minder reistijd

Wanneer je in een hybride wereld werkt, hoef je niet meer elke dag naar kantoor te reizen. Dit kan veel tijd en geld schelen, aangezien je niet meer in de file hoeft te staan of heen en weer hoeft te reizen met het openbaar vervoer. En als je wel een dagje met collega’s wilt bijpraten op kantoor, dan zoek je gewoon op auto delen Amsterdam (of een andere plaats) en spring je in een deelauto. Overigens kun je deze ook prima gebruiken als je wilt carpoolen met iemand. Samen de kosten delen voor het gebruik van de auto is natuurlijk helemaal niet vreemd.

Betere work-life balance

Wanneer je in een hybride wereld werkt, heb je meer controle over je werk-privébalans. Dit betekent dat je gemakkelijker kan werken wanneer je kinderen naar school gaan, of ‘s avonds laat omdat het overdag niet is gelukt. Het is ook makkelijker om thuis te werken wanneer je ziek bent (maar niet zo ziek dat je in je bed hoeft te blijven) of als je een privé afspraak hebt.

Uitdagingen van het werken in een hybride wereld

Afleiding thuis

Een van de uitdagingen van het werken in een hybride wereld is dat je thuis gemakkelijker afgeleid kan worden. Er zijn vele dingen die je af kunnen leiden van je werk, zoals tv, social media, het huishouden en de boodschappen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder productief bent en dat je meer tijd kost om je werk af te maken. Maak daarom een planning voor jezelf en zorg dat je hier steeds op afkruist wat je hebt gedaan. Neem tussendoor ook gewoon je pauzes, zoals je die op kantoor ook zou nemen.

Minder sociale interactie

Wanneer je thuis werkt, heb je minder sociale interactie met je collega’s. Dit kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt en dat je minder gemotiveerd bent om te werken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je toch sociale interactie hebt, bijvoorbeeld door regelmatig af te spreken met collega’s of door online meetings te organiseren. Daarnaast kun je ook zo nu en dan de telefoon pakken om eventjes te horen hoe het met je collega’s gaat en waar ze mee bezig zijn.