Spring naar de content

Zo houd je de keuken langer schoon en fris

Heb je het gevoel dat jouw keuken er binnen no-time weer smoezelig uitziet? Zelfs als je het de dag ervoor nog hebt schoongemaakt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Dan komen de tips uit dit artikel ongetwijfeld goed van pas. Je leest hoe je langer geniet van een schoon resultaat. Soms zijn een paar kleine aanpassingen in je routine al voldoende voor een langdurig fris effect!

1. Gebruik vaker schone doeken en sponsjes

Het lijkt zo logisch, maar toch wordt het nog vaak vergeten. Vaatdoeken, huishouddoekjes en sponzen zuigen zich snel vol met vuil en bacteriën. Hoewel dit niet altijd zichtbaar is, kun je het (zeker op lange termijn) wel ruiken. Als je het aanrecht afneemt met een gebruikte doek, kan het al gauw een muffe lucht veroorzaken. Vervang alles daarom wat vaker voor een schone variant!

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

2. Poets met minder schoonmaakmiddel

Wist je dat het gebruik van veel schoonmaakmiddel juist het tegenovergestelde effect heeft? Het kan strepen, vlekken en dofheid veroorzaken. Hierdoor ziet de keuken er al niet meer fris uit zodra alles is opgedroogd. Probeer liever eens een sopje van lauwwarm water en een scheutje schoonmaakazijn uit. Voeg pas een beetje afwasmiddel of allesreiniger toe als er echt hardnekkige vlekken zijn. 

3. Breng schrobvaste muurverf aan

De meeste keukens hebben alleen een beschermend wandpaneel achter het fornuis of een smalle rij met tegels boven het werkblad. Waarschijnlijk weet je ondertussen wel dat de vetspetters of etensresten ook wel eens buiten deze zone terechtkomen. Een handige tip is om de rest van de keukenmuren te verven met schrobvaste muurverf. De Sikkens Alphacryl Pure Mat SF is hier een perfect voorbeeld van. Deze extreem matte verf is gemakkelijk schoon te maken en zal zelfs na meerdere schoonmaakbeurten niet gaan glanzen. Je keuken oogt zo ongetwijfeld een stuk frisser! 

4. Zet zo minder spullen op het aanrecht

Een rommelige keuken ziet er sneller smoezelig uit. Zet daarom zo min mogelijk op het aanrechtblad. Dit maakt het bovendien een stuk makkelijker om het werkblad na het koken schoon te vegen.

5. Gebruik mooie voorraadpotten 

Wil je toch het een en ander op het aanrecht zetten? Maak dan gebruik van mooie voorraadpotten. Dit oogt veel netter dan allerlei losse spullen en verpakkingen.

6. Reinig de kookplaat na gebruik

We begrijpen best dat je er niet altijd zin in hebt. Toch is het verstandig om de kookplaat of het fornuis schoon te maken na ieder gebruik. Zo voorkom je dat vuil zich ophoopt en nog lastiger te verwijderen is. Uiteindelijk ben je minder tijd kwijt als je dit schoonmaakklusje netjes bijhoudt.