Spring naar de content
bron: matthias giesen

Het grote uitsterven is begonnen

Afgelopen zomer sneuvelde het ene na het andere hitterecord. Artikelen over de opwarming van de aarde zijn steeds apocalyptischer van toon. Is het klimaat nog te redden, of zullen we oplossingen vinden? ‘Om de elektriciteit voor zijn airco’s op te wekken bouwt India kolencentrales.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bert Nijmeijer

Het grote uitsterven is begonnen, is de strekking van een artikel van de Britse econoom Umair Haque, in mei gepubliceerd op het online platform Medium. “The Age of Extinction is Here,” schrijft Haque, in in steen gebeiteld Engels. Waarom, vraagt hij zijn jongere zusje in het begin van het stuk, is iedereen een beetje freaked out over what I’m talking about these days? “Omdat je ze eigenlijk vertelt dat het het einde van de wereld is?” zegt het zusje wijs. 

Zo is het. De schrijver heeft het over niets minder dan the Event. De Catastrofe. Het Uitsterven. Tijdens de hittegolf van dit voorjaar in India vielen de vogels dood uit de lucht. De straten lagen bezaaid met dode beesten, honden, katten, koeien. In India was het 50 graden, nu, met 1 graad wereldwijde opwarming. Straks, met 2 graden, tikt het land de 60 graden aan. Zuid-Europa tegen die tijd: 50 graden. Bij 3 graden opwarming: 70 graden rond de evenaar, 60 graden bij ons. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap