Spring naar de content

Is jouw huis meer waard dan vroeger?

Wist je dat de gemiddelde woningwaarde in 2022 met bijna 14 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder? Dat betekent dat veel mensen nu een flinke overwaarde hebben op hun woning. Als je daarnaast ook (een deel van) je schuld hebt afgelost op de hypotheek dan sta je er goed voor om die volgende stap in je wooncarrière te nemen. Wat is mijn huis waard? Zoek niet verder, wij hebben het antwoord!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Hoe kun je de woningwaarde berekenen?

Als je dacht dat we nu direct een bedrag zouden noemen dan moeten we je teleurstellen. De woningwaarde berekenen kan namelijk niet zomaar even op afstand. Maar je kunt toch een online waardebepaling uitvoeren via huizensites als funda? Dat is inderdaad mogelijk maar de uitkomst is een schatting, dat zullen deze sites ook duidelijk aangeven. Een online woningwaarde berekening is namelijk niet zozeer gekoppeld aan jouw huis maar aan het huis van de buren. Nou ja, niet altijd letterlijk van de buren maar het scheelt niet veel.

Bij een waardebepaling op afstand wordt gekeken naar een aantal vergelijkbare huizen. Er wordt dan gekeken naar de regio, het type huis, woonoppervlak en bouwjaar. Op basis van een aantal meetpunten en beschikbare data over andere huizen wordt zo een schatting gemaakt van de waarde. Als je vorig jaar een nieuwe dakkapel hebt geplaatst, of er liggen zonnepanelen op het dak, dan wordt daar geen rekening mee gehouden. Dit maakt een waardebepaling op afstand onbetrouwbaar. Als indicatie kun je het zeker eens proberen, vaak is het echter een manier om jouw persoonsgegevens te verzamelen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wat is jouw huis waard?

Je kunt dus vrij eenvoudig bepalen wat een gemiddeld huis waard is maar je verkoopt alleen jouw specifieke woning. In plaats van een standaard schatting kun je via wat is mijn huis waard gratis en vrijblijvend een waardebepaling aanvragen bij echte makelaars bij jou in de buurt. Makelaars in meervoud want er is een groot bestand van lokale aanbieders die zonder kosten graag een bezoek brengen om jouw huis te bekijken. Dan komen verbeteringen aan bod maar ook mogelijke schade of verbeterpunten. In plaats van een bedrag uit een calculator zal een verkoopmakelaar je wellicht adviseren om de woning eerst een likje verf te geven en dan pas te koop te zetten.

Hoe verhoog je de woningwaarde?

Laat we zeggen dat jouw huis volgens een online berekening 400.000 waard is. Is dit de vraagprijs op funda of een andere huizensite? Dat is geen goed idee want jouw woning is misschien meer waard. Als de verkoopmakelaar weet dat huizen in die wijk erg in trek zijn dan kun je misschien wel 10.000 euro of zelfs meer op de vraagprijs zetten. Daarnaast zijn er een aantal verbeteringen waarmee je een woning snel een hogere waarde geeft. Je hebt wellicht spouwmuurisolatie uitgesteld omdat je toch gaat verhuizen, maar een huis met hogere energielabel waardering levert meer op bij verkoop. Mooie huisfotografie, meer licht in huis tijdens bezichtigingen en zelfs een vers gemaaid gazonnetje kunnen de biedingen verder doen stijgen.

Laat gratis de woningwaarde berekenen en vul jouw gegevens in via watismijnhuiswaard.com. Je komt zo snel in contact met erkende makelaars bij jou in de buurt.