Spring naar de content
bron: pexels

Tips om voor een gezond luchtklimaat in huis te zorgen

De herfst staat voor de deur. Nog even en de dagen worden kouder en natter. Tijdens de zomer is het niet zo moeilijk om goed te ventileren, maar bij nat weer wordt ventileren lastiger. Een gezond binnenshuis klimaat is belangrijk voor de gezondheid en de staat van jouw huis. In dit artikel lees je tips voor een gezond binnenklimaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Slecht luchtklimaat

Een slecht binnenklimaat heeft veel nadelen. Wanneer de luchtvochtigheid in jouw huis te hoog is, kun je last krijgen van jouw luchtwegen. Eerst zal het een verkoudheid zijn, maar dit kan overgaan in bronchitis. Daarnaast reageert jouw huid op het constant aanwezige vocht. Je kunt huiduitslag, allergische reacties en bijvoorbeeld eczeem krijgen. En de grote aanwezigheid van huisstofmijt kan weer tot astma leiden.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ook voor jouw huis is een goed binnenklimaat van belang. Wanneer dit niet het geval is, kun je problemen krijgen met vocht, schimmels en een muffe lucht. Schimmels kunnen gaan groeien in gordijnen, banken, stoelen, kleding en natuurlijk op kozijnen en de muren. Ook houten vloeren kunnen hierdoor kapotgaan. Ook kun je last krijgen van ongedierte zoals zilvervisjes.

Luchtontvochtiger

Om een slecht binnenklimaat te verhelpen, kun je een luchtontvochtiger aanschaffen. Dit apparaat zorgt ervoor dat de lucht minder vochtig is en het dus minder klam wordt in jouw huis. Het apparaat zuigt de lucht aan en laat lucht door het apparaat gaan. Hier zitten gekoelde spoelen in. Daardoor condenseert het vocht in de lucht en wordt het in een waterbak opgevangen. Zo verdwijnt de vochtigheid uit de lucht. Op de website Wooninformatie.nl vind je de beste luchtontvochtigers.

Genoeg zuurstof

Een ander belangrijk onderdeel van een gezond binnenklimaat is genoeg zuurstof. Mensen leven op zuurstof. In onze hersenen, longen en het hart zijn zuurstof cruciaal. Maar doordat er in de lucht soms te veel CO2 (koolstofdioxide) is, krijgen we te weinig zuurstof. Dit kan leiden tot hoofdpijn, slechte concentratie, verergerde allergieën en verspreiding van virussen. CO2 wordt door mensen uitgestoten. Eigenlijk is dit lucht waar het zuurstof al uit is. 

Gelukkig is de hoeveelheid CO2 gemakkelijk te verminderen. Door je huis goed te ventileren neemt het CO2-gehalte af en is er weer meer ruimte voor verse zuurstof. Zorg ervoor dat je ramen op een kier staan en dat de ventilatieroosters geopend zijn. Je kunt ook een ventilatiesysteem laten plaatsen in jouw woning. 

CO2-meter

Met een CO2 meter meet je de hoeveelheid CO2 in huis. De hoeveelheid wordt uitgedrukt in PPM, Parts Pro Million. Wanneer deze hoeveelheid zich boven de 2000 bevindt kun je al hoofdpijn ervaren. Bij 5000 of hoger voelen mensen zich al snel onwel. De meeste CO2-meters geven echter al bij 800 aan dat je moet ventileren, omdat 1000 ppm al slaperigheid veroorzaakt.

CO2 is geen koolstofmonoxideHoewel koolstofmonoxide en koolstofdioxide qua naam niet veel van elkaar verschillen, zit er toch wel een flink verschil tussen beide stoffen. Koolstofmonoxide is zeer giftig en heeft niet zelden de dood tot gevolg. Dit gas ontstaat door een onvolledige verbranding, bijvoorbeeld door de ketel. CO2 is een natuurlijk gas wat door mensen geproduceerd wordt.