Spring naar de content

De ware kunst van sherry

Schrijvende kok en hoofdredacteur Tom Kellerhuis dronk sherry in het Spaanse Jerez. Een sherry-bar in Nederland zou volgens hem niet alleen een aardig experiment, maar ook weleens een gat in de markt kunnen zijn. 'En de naam heb ik ook al: Tom & Sherry.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

Bartolomé Vergara gold eind jaren tachtig als de ambassadeur par excellence van de godendrank Fino. Van de vroege ochtend tot de late avond nipte hij aan zijn glas, zijn innamecapaciteit moet gigantisch zijn geweest. In de week die ik destijds als jongeman in Jerez met hem optrok heb ik de charmante en onberispelijk geklede aristocraat van middelbare leeftijd nooit zonder een glas Fino in de hand gezien. Ook wijnnestor en zelfverklaard vinpressionist Hubrecht Duijker moet onder de indruk van deze Fino-promotor geweest zijn, want hij beschrijft Bartolo, zoals vrienden hem noemen, uitvoerig in zijn vorig jaar verschenen biografie Het genootschap tot opheffing van de mannelijke eenzaamheid. Duijker citeert een paar legendarische uitspraken van deze gedistingeerde nazaat van een aloud sherrygeslacht: ‘You can drink one Fino at eleven or eleven Fino’s at one,’ en: ‘If they ask me what time it is, I always say Fino time.’ 

Toen ik onlangs, een kleine vijfendertig jaar later, weer eens in Jerez was, deed ik onmiddellijk navraag naar Vergara. Bijna iedereen in sherryland wist nog wie hij was. Hij bleek zelfs in leven. Helaas was een bezoek onmogelijk geworden vanwege zijn hoge leeftijd en broze gezondheid. Jammer, ik had de man die mij vijfendertig jaar geleden aan de sherry kreeg bijzonder graag weer ontmoet, vanzelfsprekend onder het genot van een goed glas Fino. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen