Spring naar de content

Dit zijn de populairste soorten stucwerk

Stucwerk is de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. Ook niet zo gek als we bedenken dat het ontzettend veel voordelen met zich meebrengt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Stucen is in principe het glad afwerken van muren en plafonds. Dit zien we vaak bij muren of plafond die flink wat oneffenheden of zelfs gaten bevatten. Naast oude muren, worden ook nieuwe muren en plafond veelal gestuct alvorens we er verder mee aan de slag gaan Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een gipswand. Wel is het goed te weten, dat voor je een gipswand wilt stucen, je deze voorbehandeld  met een primer. Gipsplaten hebben namelijk de vervelende eigenschap, dat ze alle vocht vroegtijdig uit het beton zuigen. Dit kan later zorgen voor vervelende scheurtjes in het stucwerk. Naast het welbekende gladde stucwerk, zijn er nog tal van andere populaire soorten, welke dat zijn vertellen we je nu.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Glad stucwerk

De meest voorkomende vorm van stucwerk, is het gladde stucwerk. In principe heel eenvoudig, maar je kunt er alle kanten mee op. Wanneer je geen verschillende structuren of patronen op je muur wilt hebben is en blijft dit de meest verstandige keuze. Er wordt vooraf bepaald welke dikte er op je muur wordt aangebracht. Dit is afhankelijk van de staat waarin de te stucen muur verkeerd. Je kunt je voorstellen, dat hoe slechter de staat, des te dikker te laag wordt om dit te compenseren. Een andere manier om de oneffenheden uit je muur te verwijderen, is door gebruik te maken van renovliesbehang. Dit behang zorgt ervoor dat scheuren en oneffenheden op je muur niet meer zichtbaar zijn.

Spack

Een andere variant, in tegenstelling tot het ‘normale’ gladde stucwerk, is spack. Wanneer je kiest voor deze manier van stukadoren, dan wordt er door middel van een machine een spacklaag op je muren en plafond aangebracht. Het grote voordeel, wat dit met zich meebrengt is de snelheid waarmee dit kan worden gedaan. Daarnaast zorgt deze snelheid er tevens ook voor, dat de prijs voor deze manier van stucen een stuk lager ligt, dan wanneer je kiest voor de traditionele manier. Als we gaan kijken naar de kwaliteit, dan kunnen we de conclusie trekken dat deze zeker niet onder doet voor het normale stucwerk.  

Beton cire

Een andere manier van stukken, is de in tegenstelling tot hierboven genoemde manieren een relatief luxe manier van stucen. Wat we vaak zien, is dat er in relatief kleine ruimtes wordt gekozen voor deze manier. Mede doordat het prijsniveau ten opzichte van de rest een stuk hoger ligt. Wat we vaak zien, is dat er in de badkamer wordt gekozen voor een beton cire. Het grote voordeel aan beton cire, is dat deze volledig waterbestendig is. Dit komt door de speciale coating, dus ideaal geschikt voor vochtige ruimtes zoals je badkamer. Een ander bijkomend voordeel bij het aanbrengen van beton cire, is dat het op praktisch iedere ondergrond kant. Het enige wat je hoeft te doen, is deze voorbehandelen. Je hoeft dus niet eerst alle tegeltjes uit je badkamer te slopen.