Spring naar de content
bron: anp

Pas verschenen: Umbgrove, Van der Meer en Siebelink

Thomas van den Bergh bespreekt Met de prins op reis van Arthur Umbgrove, Letselschade van Vonne van der Meer en Brengschuld van Jan Siebelink.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Eigenzinnig

In het voorjaar van 1951 maakte prins Bernhard een reis door Uruguay, Argentinië en Chili om ‘goodwill’ te kweken. In zijn gevolg bevond zich de oudoom van Arthur Umbgrove, de particulier secretaris Frans de Graaff. In het eerste deel van dit boek kruipt Umbgrove in de huid van zijn oudoom. Met archaïsch, plechtig taalgebruik beschrijft hij de onderhandelingen, het diplomatieke verkeer, maar vooral ook het eigenzinnige gedrag van de prins, die zich weinig aantrekt van het protocol. Het is aan de secretaris om de schade zoveel mogelijk te beperken, ook waar het Bernhards gedurige lonken naar alles wat mooi, jong en vrouw is betreft.

In het tweede deel schakelt Umbgrove naar een non-fictietoon en legt hij uitgebreid verantwoording af over wat hij verzonnen heeft en wat niet. Hij citeert NRC-columnist J.L. Heldring, die vaststelde dat Bernhard na het overlijden van De Graaff in 1962 geen zelfstandige mensen meer toeliet in zijn naaste omgeving. Bernhard had er schoon genoeg van onder permanent toezicht te staan. Dertien jaar later zou hij de Lockheed-steekpenningen aannemen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap