Spring naar de content

Hoe kies je de juiste eettafel en waarom is het de centrale plek in huis?

Het kiezen van nieuwe meubels is altijd een lastige taak. Je wilt de juiste keuze maken, want een fijn meubel kan wel een leven lang meegaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Misschien wel het meest belangrijke meubel in huis is de eettafel. Hier wordt aan gegeten, geleefd, geborreld en nog zoveel meer. Dit maakt het dan ook één van de moeilijkste meubels om te kopen. Want hoe kies je nu precies de juiste tafel en waar moet je op letten? En waarom is de eettafel voor veel mensen een belangrijke plek?

Het hart van je woning

Of de tafel nu in woonkamer, woonkeuken of andere ruimte staat, het is een centrale plek waar we elkaar ontmoeten. De reden dat de eettafel die functie heeft is omdat er er veel verschillende dingen met elkaar worden gedeeld. Er wordt aan gegeten met je gezin, geborreld met je vrienden, spelletjes gedaan of misschien wel een spannende eerste date beleefd. Kortom, de eettafel is het hart van je woning. Praktisch gezien gebruik je hem veel, maar er worden ook veel emoties en gezellige momenten gedeeld. Samen eten wordt als een ultiem moment van saamhorigheid gezien. Je bespreekt bij het ontbijt wat er op de planning staat en ‘s avonds neem je samen de dag door. Een fijn moment van bezinning en samenkomen. Of je leest in je eentje de krant onder het genot van een kopje koffie in de ochtendzon. Heb je vrienden of familie over de vloer dan ga je toch al snel met elkaar aan de tafel zitten en niet op de bank hangen. Zo is het veel makkelijk kletsen, hapjes nuttigen en gezellig spelletjes doen. Aan de eettafel komen de gesprekken pas echt goed op gang. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Welke vorm kies je?

Eettafels zijn er in verschillende vormen. Je kunt kiezen voor rond, rechthoekig, ovaal of vierkant. Die laatste zie je niet in heel veel huishoudens terug, maar kan natuurlijk wel. Het hangt van de ruimte af waar je de tafel gaat plaatsen, voor welke vorm je het beste kunt kiezen. Dit bepaalt ook hoe functioneel de tafel uiteindelijk is. Elke vorm heeft zo zijn voor- en nadelen. 

Ronde tafel

Het voordeel van een ronde tafel is dat het de ruimte een speels effect geeft. Andere meubels zijn al vaak rechthoekig van vorm, zoals een kast of bank, en een ronde tafel breekt dan de ruimte. Aan een ronde tafel zit je makkelijk naast elkaar, heb je oogcontact met iedereen en je kan al het eten praktisch in het midden zetten, waar iedereen ook makkelijk bij kan. Een ronde tafel past vaak ideaal in een kleine ruimte. Maar soms kan de afstand tot degene tegenover je best groot zijn en kun je dus minder goed een gesprek voeren of een bijvoorbeeld een spelletje doen. 

Rechthoekige tafel

Een rechthoekige tafel is ideaal als je veel ruimte hebt en een groot gezin hebt of vaak mensen over de vloer. Het is vaak de beste keuze wanneer je een grote ruimte wilt opvullen en gezelligheid wilt meegeven. Je kunt deze bijvoorbeeld ook tegen de muur zetten of een bankje naast de tafel plaatsen. 

Ovale tafel

Een ovale tafel is steeds populairder. Het is eigenlijk de ideale middenweg tussen een ronde of rechthoekige tafel. Het past heel goed in bijvoorbeeld een smalle ruimte. En omdat de poot in het midden zit, kunnen stoelen er makkelijk omheen worden geplaatst. 

Formaat van de tafel

Een fout die veel mensen maken is een te kleine of te grote eettafel aanschaffen. Meet de ruimte zorgvuldig op voordat je op zoek gaat naar een tafel en houd er rekening mee dat er nog stoelen naast komen te staan en dat je daarnaast voldoende ruimte hebt om er comfortabel omheen te lopen. 

De perfect stoel

Het vinden van de juiste eettafel kan al een behoorlijke klus zijn. Het uitzoeken van de beste eetkamerstoelen is vervolgens net zo’n lastig project. Het is niet zomaar een stoel, je brengt er namelijk behoorlijk wat tijd op door tijdens het eten of lange gezellige avonden. Nu veel mensen meer thuiswerken wordt de eetkamerstoel soms ook gebruikt als bureaustoel. Hij heeft dus verschillende functies. Voorop staat dat de stoel het juiste comfortniveau heeft zodat je geen last krijg van lichamelijke klachten en je er een avond lekker op kunt zitten. Daarnaast heeft de stoel de juiste looks nodig. Let erop dat de stof en kleur passen bij de eettafel en de rest van de ruimte. Je kunt kiezen voor allemaal dezelfde stoelen of een mix van verschillende stoelen door elkaar voor een speels effect.