Spring naar de content

De 5 voordelen van een medewerkerstevredenheidsonderzoek

Weet jij eigenlijk wel hoe tevreden jouw medewerkers zijn? Een goede manier om daarachter te komen, is door een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te voeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Tevreden medewerkers zijn namelijk van groot belang voor jouw onderneming: medewerkers die het naar hun zin hebben, presteren beter en zorgen ervoor dat jouw onderneming op rolletjes loopt. Redenen genoeg dus om een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te voeren. De voordelen ervan zetten we hieronder voor je op een rij.

Een medewerkerstevredenheidsonderzoek, wat is het?

Het woord ‘medewerkerstevredenheidsonderzoek’ verklapt het eigenlijk al: het is een onderzoek dat de tevredenheid van medewerkers meet. Zo’n medewerkerstevredenheidsonderzoek, ook wel MTO genoemd, zal ervoor zorgen dat jij meer inzicht krijgt in jouw organisatie en hoe medewerkers over jouw organisatie denken. Het is een goede manier om hieruit voort te borduren, bij te sturen en waar nodig te verbeteren.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

1. Inzicht krijgen in je organisatie

Een MTO zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in je organisatie. Jouw medewerkers zijn namelijk de motor van de organisatie en zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt. Toch kan het zijn dat jouw medewerkers tegen bepaalde zaken aanlopen, of ergens mee zitten. Een MTO zorgt ervoor dat jouw medewerkers hun meningen kunnen uiten. Op deze manier kun jij inzicht krijgen in jouw organisatie. Je stuit bijvoorbeeld op zaken die goed gaan, maar ook op dingen die verbeterd kunnen worden.

2. Verbeter en stuur waar nodig bij

De uitkomsten van het MTO kunnen veel voordelen opleveren. Zoals net al werd benoemd stuit je op zaken die goed gaan, maar ook op zaken die verbeterd kunnen worden. Dat is een mooi moment om de structuur van jouw organisatie waar nodig te verbeteren. Het is overigens ook belangrijk om iets te doen met de resultaten van het MTO: deze moet je zeker niet links laten liggen. Om ervoor te zorgen dat jouw organisatie blijft groeien, moet je bijsturen en verbeteren. Hier kunnen de resultaten van het MTO zeker een houvast bieden.

3. Medewerkers worden gehoord

Vinden jouw medewerkers het lastig om hun mening te uiten over het reilen en zeilen van de organisatie? Dan biedt een MTO een uitstekende oplossing. Dankzij een MTO kunnen jouw medewerkers namelijk op een anonieme wijze – ook niet geheel onbelangrijk – hun mening laten horen. Deze anonimiteit is van groot belang. Dit zorgt er namelijk voor dat meningen echt eerlijk worden gegeven, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat er consequenties aan hangen of dat er onrust zal ontstaan op de werkvloer. 

4. Kom erachter waarom mensen jouw organisatie verlaten

Medewerkers die ontslag nemen: daar zit je natuurlijk nooit op te wachten. Vaak vertellen de medewerkers de reden wel dat ze vertrekken, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een MTO kan je hier vaak wél antwoord op geven. Medewerkers geven vaak aan wat ze vervelend vinden binnen de organisatie of kaarten verbeterpunten aan. Doe hier vooral wat mee, want met deze meningen kun jij wellicht voorkomen dat jouw huidige medewerkers om diezelfde redenen ook jouw organisatie verlaten. 

5. Creëer tevreden medewerkers

Om voort te borduren op het punt dat medewerkers vaker worden gehoord: hierdoor creëer je tevreden medewerkers. Een MTO zal er dus voor zorgen dat jouw medewerkers tevreden worden, aangezien je laat zien dat je hun mening én natuurlijk henzelf waardeert. Tevreden medewerkers brengen weer vele voordelen met zich mee, waaronder minder ziekteverzuim en meer productiviteit.

Wil jij ook een MTO uitvoeren?We snappen dat jij ook graag een MTO wil uitvoeren op de werkvloer. Een MTO is namelijk een eenvoudige manier om erachter te komen hoe de medewerkers over jouw organisatie denken. Klop bijvoorbeeld eens aan bij DUO Market Research: een organisatie dat al jarenlang ervaring heeft met het uitvoeren van onderzoeken, waaronder MTO’s. Alles voor tevreden medewerkers!