Spring naar de content
bron: anp

Hoogtepunten van PAN Amsterdam 2022

Van 20 tot en met 27 november vindt de 35ste editie van de PAN, de kunst-, antiek- en designbeurs, plaats in de RAI Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

PAN Amsterdam is in 1987 door zes vooraanstaande Nederlandse kunstliefhebbers opgericht. Al 35 jaar tonen kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders er hun beste stukken op het gebied van kunst, antiek en design. Samen staan ze garant voor een veelzijdig, hoogwaardig en internationaal kunstaanbod, dat 5.000 jaar kunstgeschiedenis omvat. Een team van 80 onafhankelijke keurmeesters tekent voor de kwaliteit en authenticiteit van dat aanbod. De Zwitserse bank J. Safra Sarasin (Luxembourg) SA is opnieuw hoofdsponsor. 

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app
Ivan Cremer
KRIEGER VII

Meer dan honderd kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders exposeren komende week een brede en veelzijdige selectie van moderne en hedendaagse kunst, antiek en oude meesters, design, sieraden, zilver, glas en fotografie. Een mooie mix van vertrouwde gezichten en enthousiaste nieuwkomers. Mark Grol, directeur PAN Amsterdam: “Dé nationale kunstbeurs is na twee spannende jaren weer helemaal terug. Met 125 kunst- en antiekhandelaren en galerieën, waaronder 16 uit het buitenland en 15 meer dan vorig jaar, doet bijna iedereen weer mee. Deze jubileumeditie ziet er dan ook veelbelovend uit voor de meer dan 35.000 kunstverzamelaars en -liefhebbers die zich jaarlijks laten inspireren en verleiden door de duizenden kunstwerken die te zien zijn. Of hun interesse nu ligt in de klassieke oudheid, oude meesters, fotografie, hedendaagse kunst, antiek, design-meubels of decoratieve sieraden en objecten: PAN is de perfecte plek om kunst te vergelijken, informatie te verzamelen en verrassende ontdekkingen te doen.”

Kees van Dongen
Portrait de Jeune Femme

Een tour over PAN Amsterdam leidt bezoekers langs eeuwen kunstgeschiedenis. Oude meesters zijn te zien bij de buitenlandse tophandelaren Rafaël Valls Gallery en Weiss Gallery uit Londen en Koetser Gallery uit Zürich. Borzo Gallery en The Mayor Gallery tonen gezamenlijk o.a. Double Arc van Billy Apple (Aukland, 1935-2021). Galerie Fontana toont van fotografen Yves Marchand & Romain Meffre Paramount Theater. Brooklyn. NY uit de Theater Series en bij Gallery Flatland is prachtig werk van de Franse fotografe Valérie Belin (1964) te zien. Een 18-karaats gouden armband met smaragdkralen van Gucci is een van de hoogtepunten van Marjan Sterk Fine Art Jewellery. Wonderwood toont in Nothing Hotter than Dutch Love werk van onder meer Jeroen Henneman, Klaas Gubbels, Jan Cremer, Mark Brusse en Richard Hutten. Hoogwaardige Aziatische kunst is te zien bij VanderVen Oriental Art, Sue Ollemans, Mandarin Mansion, Hotei Japanese Prints en Joost van den Bergh uit Londen, die deelneemt in paviljoen Walls & Cabinets waar ook andere nieuwkomers zoals Martin van Zomeren, Kersgallery, The Ravenstijn Gallery, Den Otter Fine Art en Duende Art Projects uit Antwerpen staan. Deze laatste debutant komt met een Gope-bord uit Papua-Nieuw-Guinea, een uitzonderlijk exemplaar uit de Van Strien Collectie die voor het laatst aan publiek werd getoond in Parijs in 1974. 

Enkele andere hoogtepunten te zien tijdens deze beurs: 

Achterpoot van een mannelijke wolharige mammoet

Galerie Helga Hofman komt met bronzen sculpturen van de Nederlandse beeldhouwer Ivan Cremer (1984), waaronder KRIEGER VII (2020). “Fryers Krieger” is een serie portretten van de krijgers van Fryer, de Noordse god van de natuur, vruchtbaarheid, vrede en de oogst. Vervaardigd uit geblakerd eikenhout afkomstig uit de Noord Duitse bosgebieden waar deze mythologische verhalen de ronde deden. Eikenhout van de bosrand waar de natuur en agricultuur elkaar ontmoeten, doordrongen van ploegmaterialen vormen deze werken de gezichten van de symbiose en strijd tussen mens en natuur. 

Van der Voort Art laat van Kees van Dongen Portrait de Jeune Femme (1925-1930) zien, lithografie met aquarel en gouache op Arches papier, genummerd 11/100. Na het drukken van de proeven in zwart, is dit project om onduidelijke reden niet voorgezet en zijn de werken nooit uitgegeven in een editie. Enkel 7 genummerde exemplaren van elk portret zijn bekend. 

Stone Gallery toont de reusachtige achterpoot van een mannelijke wolharige mammoet, van maar liefst 50.000 jaar oud, 208 x 25 cm en 44 kg zwaar. Vindplaats: Noordzee, Nederland. Deze botten zijn gevonden in de sleepnetten van vissers op de Noordzee. Stone Gallery vervaardigt dit jaar een imposante stand met mineralen en fossielen, waarvoor honderden kilo’s steen zijn binnengebracht. 

Houten Fayum-portret uit de tweede eeuw na Christus

Kunsthandel Mieke Zilverberg toont een houten Fayum-portret uit de tweede eeuw na Christus, Fayum Vallei, Egypte, Tempera op lindenhout. Dit persoonlijke en naturalistische begrafenisportret werd met grote waarschijnlijkheid al tijdens het leven gemaakt en bewaard tot de begrafenis om boven op het ingewikkelde lichaam te worden geplaatst. Afkomstig uit Er-Rubayat (Egypte). Het oudste schilderij op de PAN, en een zeldzame herinnering aan de rijke paneelschildertraditie uit de Romeinse antieke periode. 

Openingstijden: van zondag 20 tot en met zondag 27 november, dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur, op maandag tot 19 uur en donderdag tot 21.30 uur (besloten Art Evening). Kijk voor alle deelnemers en getoonde kunst, de dagelijkse programmering tijdens PAN Podium en tickets op www.pan.nl.