Spring naar de content
bron: anp

Schouders eronder

Het was de Ergernis van het Jaar: het voortdurend vliegen afvangen van ‘links’ en ‘rechts’ over het klimaatvraagstuk. Meer zonnepanelen of toch kernenergie? Het zal allemaal wel, maar het ultieme recept voor de zieke patiënt ontbreekt vooralsnog. Wat staat de Rob Jettens en Ronald Plasterken van deze wereld te doen in 2023?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Bang genoeg

Zijn stukjes doen weldadig aan, maar heeft Rozendaal daarmee dan wel het gelijk aan zijn zijde?

De zomer was warmer en droger dan hij ooit in mijn herinnering is geweest. Van half Europa stonden de bossen in lichterlaaie. Ik was met vakantie in Spanje, en daar rook het steeds naar brand, wat beangstigend was, vooral als je er ’s nachts wakker van werd. Me dunkt dat dat vingerwijzingen waren. Maar intussen vliegen we weer als vanouds, rijden auto, steken houtkachels aan, eten we ook deze kerst ongetwijfeld volop vlees. Op de recente klimaattop in Egypte werden als vanouds grote woorden gebezigd over de ‘hel’ die ons te wachten staat, als we ‘nu’ niks doen. Grote woorden, kleine daden vooralsnog.

Zouden we niet bang genoeg zijn? verzuchtte Ilja Leonard Pfeijffer in zijn HP-column. Niet bang genoeg voor de rampzalige gevolgen als de temperatuur verder stijgt en de oceanen weldra bewoonde gebieden gaan overspoelen? Het zou heel goed kunnen, en ik vrees dat we niet bang genoeg zijn omdat niemand precies weet hoe slecht het gaat. En óf we er eigenlijk wel beroerd voor staan, die vraag kun je ook nog stellen. Na lezing van de nieuwste bundel van Simon Rozendaal, getiteld Wat mogen we blij zijn dat we hier & nu leven!, ben je geneigd te denken: de klimaatactivisten overdrijven, houden er onrealistische plannen op na. De Afsluitdijk volplempen met zonnepanelen? Klein bier, zegt Rozendaal. “Die ukkepuk in Borssele (een moderne kerncentrale is driemaal groter) levert evenveel stroom als honderd Afsluitdijken vol zonnecellen.” Volgens hem is de stikstofcrisis ‘ontstaan door de uitstoot van vroeger, en dat juist de veeteelt de kop van Jut is, komt doordat je niks meer aan die stikstof van toen kunt doen, maar wel aan die van nu’. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap