Spring naar de content

De wet-Hankslot

Vandaag op de Zeepkist: Bert Luijendijk is tegen de vernieuwde Wet op de Politieke Partijen, waarin de mogelijkheid van een partijverbod voor politieke partijen wordt opgenomen. ‘Wordt dit wetsvoorstel gevolgd door een wet die ook ‘ongewenst’ redactioneel commentaar of columns kan aanpakken in dagbladen?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Diverse politici zijn en blijven met hun naam verbonden aan het voorstel dat zij ooit hebben gedaan.

Kinderwetje van Houten

In 1874 ontstond er voor het eerst een wet in Nederland die een einde moest maken aan de kinderarbeid. Deze wet kwam tot stand door een initiatief van de politicus Samuel van Houten en heet officieel: Wet houdende maatregelen tot het tegengaan van overmatigen arbeid en verwaarloozing van kinderen, maar is beter bekend onder het Kinderwetje Van Houten.

Trekken van Drees

In 1947 loodste Willem Drees, destijds minister van Sociale Zaken, de Noodwet Ouderdomsvoorziening door het parlement. De wet zou een voorloper van de Algemene Ouderdomswet (AOW) blijken en zorgde er voor dat mannen en alleenstaande vrouwen van 65 jaar en ouder een geldbedrag kregen als ze onvoldoende eigen inkomsten hadden. De wet bezorgde Drees een ongekende populariteit. In de volksmond werd wel gezegd dat diegenen die een staatspensioen ontvingen ‘van Drees trokken’.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

De wet-Hankslot

Binnenkort presenteert CDA-minister van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot de vernieuwde Wet op de Politieke Partijen waarin de mogelijkheid van een partijverbod voor politieke partijen wordt opgenomen. Een hangslot op politieke partijen als zij ‘te radicale’ uitspraken doen.

Wordt dit wetsvoorstel gevolgd door een wet die ook ‘ongewenst’ redactioneel commentaar of columns kan aanpakken in dagbladen? En kunnen binnenkort ook omroepen een verbod op uitzending vrezen als zij het parlement c.q. de parlementariërs en regeringsleden onparlementair bekritiseren? Oudejaarsconferenciers: let op te radicale uitspraken, jullie zijn gewaarschuwd!

Bij onverhoopt aannemen van de wet zal deze ongetwijfeld als de wet-Hankslot de parlementaire geschiedenis ingaan.

Bert Luijendijk is voormalig deel- en gemeenteraadslid van Rotterdam voor het CDA (1985-1994), voormalig CDA-raadslid in Krimpen aan den IJssel (2002-2010) en oprichter (2010) en voormalig fractievoorzitter (2010-2018) van de lokale partij Stem van Krimpen.

Heeft u ook een actueel opinieartikel geschreven dat u graag bij een groot publiek onder de aandacht wilt brengen? Mail het stuk (maximaal 500 woorden) dan o.v.v. Zeepkist naar redactie@hpdetijd.nl. De beste stukken plaatsen we op onze website.