Spring naar de content
bron: shutterstock

Verlangen naar vlees

Veel Nederlanders noemen zich tegenwoordig ‘flexitariër’, maar dat is niet terug te zien in de vleesconsumptie. Die is al vele jaren stabiel, rond de veertig kilo per persoon per jaar. Waarom blijven we zo dol op vlees, alle vervangers ten spijt? ‘We vinden het geweldig smaken: lekker kauwen op die vezels, hoe het voelt in de mond.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bert Nijmeijer

Bij de restaurantketen Vlees & Co, ‘hét steakhouse van Amsterdam, Arnhem en Nijmegen’, eet je wat ze een goed stuk vlees noemen. In het vleesrestaurant in Amsterdam-Noord bijvoorbeeld geniet je op een ‘fantastisch groot terras op het water’ in een ‘fijne ambiance’ van ‘mooie steaks’. Het gaat om de ‘beste kwaliteit’ runderen van ‘wereldberoemde rassen’, blije en vrije beesten wier vlees een ‘perfecte marmering’ en een ‘unieke ongeëvenaarde smaak’ heeft. 

Ook de klanten van Vlees & Co ontkomen waarschijnlijk niet aan een groeiend bewustzijn van de schaduwkanten van vlees. Maar die worden van het voorgerecht (vlees) tot het toetje toegedekt met een warme deken van kwaliteit: je proeft het beste, de top, de ‘kaviaar onder het vlees’. Kwaliteit is nou eens echt iets om je als consument mee te associëren. Je knapt enorm op van de wetenschap je vork in het lekkerste eten ter wereld te zetten, dat je je het kunt veroorloven en weet te waarderen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap